Denizli Haber- AFAD'ın verilerine göre, saat 04:17'de 7.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan deprem, yerin 7 km altında gerçekleşti. Saat 13.24'te ise merkez üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi olan 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.

Deprem başta MalatyaGaziantep DiyarbakırAdıyaman olmak üzere birçok kentten hissedildi. Depremin ardından bölgede ekiplerin yoğun çalışması sürüyor.

İŞTE ŞEHİRLERDEKİ SON DURUM...

19:01 Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Arama çalışmalarına destek olmak için Ankara’dan kalkan Aksungur İHA’mız AFAD koordinesinde deprem bölgesinden görüntü alıp ilgili birimlere aktarıyor” ifadelerini kullandı.

18:48 Bölgede artçı sarsıntılar devam ederken AFAD'ın verilerine göre, saat 18:48'de 5.2 büyüklüğünde bir artçı deprem daha meydana geldi. Deprem yerin 11.4 km altında meydana geldi. AFAD'dan yapılan açıklamada "İlk depremin ardından en büyüğü Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğünde olacak şekilde toplam 422 deprem meydana gelmiştir." ifadelerine yer verildi. 

18:45 AFAD: SAKOM’dan alınan bilgilere göre an itibarıyla Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 3.703 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; 22.286 vatandaşımız yaralanmıştır.

18:25 THY ve Pegasus Hava Yolları, deprem bölgesinden dönüş seferlerinin ücretsiz olarak vatandaşların kullanımına açıldığını duyurdu.

18:15 Tarım ve Orman Bakanı Kirişci: İskenderun Limanı’ndaki yangına T70 yangın söndürme helikopterimizin müdahalesi devam ediyor.

18:00 Karayolları Genel Müdürlüğü, yaptığı paylaşımla deprem ve kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapanan yollar ve alternatif güzergâhları açıkladı. 

17:34 İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kahramanmaraş'ta açıklamalarda bulundu. Soylu, "Ciddi bir mücadele içindeyiz, el birliğine ihtiyaç var. Zamanla yarışıyoruz, her yere ulaşmaya çalışıyoruz. Provokatif söylemlerden uzak durulmalı" dedi. Yağma iddialarını değerlendiren Bakan Soylu, "Bir iki münferit olay tespit edildi, bunun dışında Türkiye'de böyle bir şey söz konusu değil." açıklamasını yaptı.

17:30 Bahreyn Kralı Hamed bin İsa el-Halife, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı telefonla arayarak deprem dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini iletti.

17:10 Arama-kurtarma çalışmalarına destek sağlayan Mehmetçik aynı zamanda arama-kurtarma ekiplerinin daha iyi çalışabilmeleri için ihtiyaç duyulan noktalarda asayişi sağlama görevi de gerçekleştiriyor.

17:05 İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, sosyal medyadan yaptığı açıklamada İstanbul'dan deprem bölgesine sevk edilen personel, araç, iş makinesi ve ayni yardım malzemesi miktarını duyurdu.

17:00 El Salvador Cumhurbaşkanı Nayib Bukele ve Umman Sultanı Heysem bin Tarık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak deprem dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini iletti.

16:35 MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamasına binaen; Anayasa’nın 119. maddesi uyarınca on ilimizi kapsamak suretiyle üç ay süreyle OHAL ilan edilmiştir. Milliyetçi Hareket Partisi bu isabetli OHAL kararını kararlılıkla desteklemektedir" dedi.

16:15 Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, depremden etkilenen Hatay merkezdeki arama kurtarma çalışmalarını yerinde inceledi.

15: 55 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem sonrası bölgedeki durum ve arama-kurtarma çalışmaları hakkında 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.

15:45 TBMM Genel Kurulunda, Meclis Başkanı Mustafa Şentop'un imzasıyla AK Parti, CHP, HDP, MHP ve İYİ Parti grupları, Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili ortak bildiri yayımladı.

15:10 MÜSABAKALAR ERTELENDİ - TFF, 7-12 Şubat tarihleri arasında oynanması planlanan tüm profesyonel ve amatör müsabakaların ertelendiğini duyurdu.

15:00 Katar, Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere 10 bin konteyner ev gönderecek

CAN KAYBI 3 BİN 549'A YÜKSELDİ

14:40 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Devlet Bilgi Koordinasyon Merkezi’nde açıklamalarda bulunuyor. Erdoğan, yaptığı açıklamada şu ifadelerde bulundu: İlave vali ve kaymakamlar görevlendirdik. Her ilimizde bir bakanımız yürütülen felaketlere refakat ediyor. Hemen 100 milyar liralık kaynağı seferber ettik. 3.549 vefatımız, 22 bin 168 yaralımız var. En büyük tesellimiz şu ana kadar 8 binin üzerinde vatandaşımızın enkaz altından sağ olarak kurtarılmış olmasıdır.

14:28 DEPREM BÖLGESİNE İLAVE SAVCILAR GÖREVLENDİRİLDİ

Adalet Bakanı ve HSK Başkanı Bekir Bozdağ'ın talimatıyla HSK başka illerde görev yapan savcılardan Kahramanmaraş 23, Adıyaman 22 ve Hatay'da 21 olmak 66 ilave savcı görevlendirildi.

14:10 PTT, deprem bölgesine yönelik bireysel yardımları ücretsiz ulaştıracak

13:45  THY, 850 TON İNSANİ YARDIM MALZEMESİ SEVK ETTİ - THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Deprem bölgelerine insani yardım malzemeleri ve arama-kurtarma ekiplerinin ulaşmaları için AFAD koordinasyonunda operasyonlarımızı sürdürüyoruz. 13 kargo uçağı ile gerçekleştirdiğimiz uçuşlarımızda 850 ton insani yardım ve teçhizatı deprem bölgesine sevk ettik. 89 insani yardım seferlerimiz ile 12839 kişiden oluşan arama-kurtarma ekibini deprem bölgesine ulaştırdık." ifadelerini kullandı.

13:20 Jandarma Genel Komutanlığı, yaptığı açıklamada deprem bölgesinde görev alan personel ve araç sayısını açıkladı.

12:58 Milli Savunma Bakanlığı Twitter'dan, 'Arama-kurtarma ve nakliye gibi görevlerin yanı sıra yaralı vatandaşlarımızın da uçaklarla tahliyesine aralıksız devam ediyoruz. Hava Kuvvetlerimizin uçakları, deprem bölgesinden Ankara’ya yaralı vatandaşlarımızın ulaştırılmasını sağladı.' açıklamasında bulundu.

12:54: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı: TTK, TKİ ve özel maden şirketlerinden toplam 2103 madenci arama ve kurtarma çalışmalarına katılmak için AFAD koordinasyonunda bölgeye intikal etti, çalışmalara başladı.

TTK'dan 500 ilave madenci daha gün içerisinde K.Maraş'taki çalışmalara katılmak üzere yola çıkacak.

12:45 AFAD, saat 12.10 itibarıyla Kahramanmaraş merkezli depremlerde 3 bin 432 kişinin hayatını kaybettiğini, 21 bin 103 kişinin yaralandığını açıkladı.

12:30 Suudi Arabistan Başbakanı Veliaht Prens bin Salman, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüştü

12:31 BOTAŞ, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında doğal gaz hatlarındaki hasar onarım çalışmalarının aralıksız sürdüğünü bildirdi 

12:29 FIRSATÇILARA AĞIR YAPTIRIM! Ticaret Bakanlığı; Deprem sırasında acil ihtiyaç malzemelerinin fiyatlarında fahiş fiyat artışı yapıldığı iddialarına yönelik olarak Bakanlığımızca ülke genelinde denetimler başlatılmıştır. Bu tür fırsatçılık eylemlerinde bulunanlara karşı bakanlığımızca en ağır idari yaptırım cezalarının uygulanacağından hiçbir vatandaşımızın şüphesi olmasın.

 12:17 Deprem nedeniyle zarar gören TAG Otoyolu ulaşıma açılmıştı. KGM, saat 12.00 itibarıyla deprem ve kar yağışı nedeniyle kapanan yollar ve alternatif güzergâhları açıkladı.

12:10 İtalya Sivil Koruma Dairesi, itfaiye ve acil durum personelinden oluşan 50 kişilik bir ekibinin yardım malzemeleriyle birlikte bu sabah Adana'ya vardığını duyurdu.

11:55 ASKERİ GEMİLER İSKENDERUN'A YARDIM GÖTÜRÜYOR / MSB duyurdu: Deniz Kuvvetlerimize ait TCG SANCAKTAR VE TCG BAYRAKTAR gemileri, deprem bölgesine iş makinaları ulaştırmak için İskenderun’a doğru yola çıktı. Gemilerimizde ayrıca uyku tulumu, battaniye, çadır ısıtıcısı, jeneratör, gıda malzemeleri ve arama-kurtarma teçhizatları da bulunuyor.

11:35 48 SAAT SÜREYLE ARAÇ GİRİŞİ DURDURULDU - Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kahramanmaraş depremine ilişkin açıklama yapıyor. Oktay, yaptığı açıklamada"3 bin 419 kaybımız, 20 bin 534 yaralı var. Enkazdan kurtarılanlar 8 bini geçmiş durumda. 312 artçımız mevcut, 12 bin 181 arama kurtarma personelimiz mevcuttur. Adana, lojistik üssü haline gelmiştir." ifadelerini kullandı. Oktay, aynı zamanda Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman'a saat 11.00 itibarıyla 48 saat süreyle afetle ilgili sevkiyat yapanlar hariç araç girişinin durdurulduğunu açıkladı.

11:20 Deprem bölgesine destek sağlamak için tüm imkanlar seferber ediliyor. Türkiye'nin ilk acil müdahale gemisi Nene Hatun, 09.30 itibariyle İstanbul’dan İskenderun’a hareket etti.

11:00 Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, depremden etkilenen illerde 3 bin 400 kişiye vagonlarda konaklama imkanı sağlandığını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen Adana, Mersin, Osmaniye, İskenderun, Diyarbakır, Elazığ ve Malatya'da temin ettiğimiz vagonlarla 3 bin 400 vatandaşımıza konaklama imkanı sağlandı" denildi.

10:35 MHP LİDERİ DEVLET BAHÇELİ: GÜN BİRLİK, BERABERLİK, KENETLENME GÜNÜDÜR

Büyük bir acımız vardır. Ruhumuz devasa bir hüzünle sarsılmıştır. Gün, sen-ben ayrımıyla, nefsi arzularla, yersiz polemiklerle vakit kaybedecek bir gün değildir. Gün her şeyden ve hepsinden önemlisi; bir olmak, beraber olma günüdür. Nitekim içinden geçtiğimiz kasvetli ve kederli günler hep birlikte Türkiye olmanın günleridir.

Altından kalmayacağımız hiçbir enkaz, saramayacağımız hiçbir yara yoktur. Her seferinde imanımızla direneceğiz, hür irademizle birbirimizle beraber olacağız. Sergilenecek sağduyu, direnç ve dirayet, sosyal normalleşmenin ön şartıdır.

BAKAN KURUM: DEPREMDEN 13,5 MİLYON KİŞİ ETKİLENDİ

10:10 Bakan Kurum: İlk andan itibaren emin olun yüzlerce ambulansımız bilfiil gerek sahra çadırlarında gerek hastanelerimizde vatandaşımıza her türlü tedavi imkanını sunma gayretiyle çalışıyorlar. Ocaklarımıza ateş düştü, bu acı tarif edilemez. Bu süreci, ikinci 24 saate girdik. 72 saat bizim için çok kıymetli. Arama-kurtarma ekiplerimiz koordinasyonunda tüm enkaz alanlarında vatandaşlarımızın yardımına koşuyoruz. Vefat eden vatandaşlarımıza ve tüm Türkiye'mize baş sağlığı diliyorum. Antep özelinde baktığımızda, deprem Merkez, Şehitkamil, Islahiye ilçelerinde etkili oldu. Tabi buradaki depremin özelinde baktığımızda otoyolda meydana gelen çökmeler nedeniyle ulaşımımız D-400 karayolundan kontrollü şekilde sağladık. Bu yoldan hem bölgeye acil yardımın ulaştırılması, hem de Islahiye ve Nurdağ'ındaki vatandaşlarımızın tahliye sürecini gerçekleştirmiş olduk. Dünden itibaren tedbirli şekilde takip ediyoruz. Çağrımız, mümkün olduğunca vatandaşımız D-400 karayolunda trafiğe çıkmaması, zorunluluk halinde ise yardım ekiplerimize öncelik vermelerini rica ediyoruz.

10:05 Hatay'da, 600 konutlar bölgesinde enkazdan 30 saat sonra bir kişi daha sağ çıkarıldı.

09:45 EGM: Deprem sonrasında sosyal medya platformlarında provokatif paylaşımlarda bulunan 90 hesap yöneticisi tespit edildi. 4 şahıs gözaltına alındı.

CAN KAYBI 3 BİN 381'E, YARALI SAYISI 20 BİN 426'YA YÜKSELDİ

09:40 AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, "Şu ana kadar 285 artçı var. Her dakika yeni sarsıntılar meydana geliyor. Vatandaşlarımızın bir kez daha binalardan uzak durmalarını rica ediyoruz" dedi. Tatar, "Şu ana kadar yaşamını yitirmiş kişi sayısı 3 bin 381, yaralı sayısı 20 bin 426, şu ana kadar teyit edilmiş yıkılmış 5 bin 775, teyidi yapılmamış bina sayısı toplam 11 bin 302" ifadelerini kullandı.

Tatar, "Çok sayıda arama kurtarma ekibi çalışıyor sayıları 24 bin 443, ama sürekli artıyor, bölgeye sürekli arama kurtarma ekipleri sevk ediliyor. Bölgede görevli hava unsurlarının sayısı 54. Helikopterler 154 sorti yapılmış durumda. Beslenme grubuyla ilgili şu anda hizmet veren 85 aracımız var. Bu aşamadan sonra önemli bir hizmet olan psikososyal hizmeti de Bakanlık görevlileri tarafından yapılmaya başlandı" dedi.

08:55 Emniyet Genel Müdürlüğü, Malatya'da devam eden arama kurtarma çalışmalarında 4'ü kadın biri çocuk toplam 5 kişinin enkaz altından kurtarıldığını bildirdi.

06:27 İstanbul Valisi Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "06.00 itibarıyla İstanbul'umuzdan; 73 uçak ile 12 752 personelimiz ve AFAD Gönüllülerimiz, başta Hatay olmak üzere deprem bölgesine sevk edildi. Hakkınız ödenmez, minnettarız" dedi.

04:30 AFAD: 2 bin 921 kişi hayatını kaybetmiş durumda. 15 bin 834 yaralımız söz konusu. 65 ülkeden yardım ve destek talebi var.16 bin 400 personelimizle, yabancı personellerle beraber yoğun bir çalışma var. Hem çadır hem barınma ihtiyaçlarını sağlayarak afet bölgesine gönderiyoruz. İnşallah hızlı şekilde havanın müsaade ettiği ölçüde arama kurtarma personellerimizi oraya yönlendirmeyi düşünüyoruz.

04:08 Depremin ardından 6 depremzede daha İstanbul’a getirildi. Sabiha Gökçen Havalimanına inen uçaktaki yaralılar tedavi edilmek üzere hastanelere kaldırıldılar.

03.48: 11 KİŞİ İSTANBUL BAŞAKŞEHİR ÇAM VE SAKURA ŞEHİR HASTANESİ'NE GETİRİLDİ

Kahramanmaraş’ta merkezli olarak meydana gelen depremde yaralanan vatandaşların bir kısmı, Adıyaman’dan kalkan Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait askeri nakliye uçağı ile İstanbul’a getirilmişti. Çevre hastanelere dağıtılan yaralılardan 11’i Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’ne getirildi.

03.27: BİNLERCE YARDIM GÖNÜLLÜSÜ İSTANBUL HAVALİMANI'NA AKIN ETTİ

İstanbul'dan deprem bölgesindeki arama kurtarma çalışmalarına katılmak isteyen binlerce yardım gönüllüsü, İstanbul Havalimanı'na akın etti. Afet bölgesine gidebilmek için adeta birbiriyle yarışan gönüllüler, terminalde uzun kuyruklar oluşturdu.  

02.15: İskenderun Limanı'ndan askeri gemiyle vatandaşların tahliyesine başlandı. 

00.40: İSTANBUL'DAN AFET BÖLGESİNE 41 UÇAK İLE 6 BİN 718 PERSONEL SEVK EDİLDİ

Açıklamayı İstanbul Valisi Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptı. Yerlikaya, "00.30 itibarıyla İstanbul'umuzdan 41 uçak ile 6 bin 718 personelimiz ve AFAD gönüllülerimiz başta Hatay olmak üzere deprem bölgesine sevk edildi. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifa diliyorum" dedi.

00.36: OKTAY 2 BİN 379 HAYATINI KAYBEDEN VATANDAŞIMIZ, 14 BİN 483 YARALILARIMIZ VAR

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Toplam verilere gireceğim. 2 bin 379 hayatını kaybeden vatandaşımız, 14 bin 483 yaralılarımız ve 4758 yıkılan bina, bir de 1459 ihbarlar var. Sizlerle paylaşılan 6217 rakamı teyit edilemeyenler de dahil edildiğinde olmuştur. Bunlar henüz teyit edilebilmiş değildir. 7840 vatandaşımız enkazlardan çıkarılmış durumda. Arama kurtarmada sahada 11 bin 22 ekibimiz mevcut. İllerle sıkı şekilde irtibat halindeyiz. Araçlarla ilgili, vinçlerle ilgili bazı sorunlar iletildi, ilave çalışmalar yaptık. 4250 araç bölgede. Sahada mevcut vinçlere ilave 18 vinç yola çıkmış durumda. Çadırlarımız ulaşanlar var, sevk edilenler var. Yastık, çarşaf seti, mutfak seti bunlar yoğun şekilde sevk ediyoruz.

'TOPLAMDA 338 BİN VATANDAŞIMIZ YURT, ÜNİVERSİTELERE YERLEŞTİRİLMİŞ DURUMDA'

Milli Eğitim Bakanlığı ve üniversitelerimizin barınma hizmeti olarak kullanılacak yerlere 251 bin kişi yerleştirilmiş durumda. Toplamda 338 bin vatandaşımız yurt, üniversitelere yerleştirilmiş durumda. Kızılay başkanlığında beslenme faaliyetleri yürütülüyor. Enerji alanı kritik alanımız. 6 trafo merkezimiz hizmet veremez durumdadır. 2'si yarın fiilen hizmet vermeye başlayacaktır. Hatay İskenderun, Kırıkhan'a elektrik verilmeye başlanmıştır Reyhanlı yarın verilecektir. Malatya risk unsuru vardı. Risk olmadığına dair onay bekleniyordu alınmış durumda. Elektrik verilmeye başlanıyor. Osmaniye'de risksiz durumda elektrik verilmeye başlanacak. Maraş'ta merkez kontrollü olarak elektrik verilmeye başlandı. İlçeler bazında netleşmiş değiliz. Adıyaman'da da elektrik verilmeye başlandı.

Sosyal medyada bilgi kirliliğine sebebiyet vermeyecek şekilde bakanlarımızdan, valilerimizden gelen bilgilerin dışında olanlara itibar edilmemeli. Barajlarla ilgili açıklamada bulunmuştum. Tamamı kontrolden geçiriliyor, sorunumuz yok. Sultansuyu Barajı'nda burada bazı çatlaklar olduğu için tedbir amaçlı su tahliyesine başlayacağız.

ÇARŞAMBA İTİBARIYLA DOĞALGAZI VERECEK HALE GELECEĞİZ

Antep Hatay ve Maraş'ta ilave hasar tespit çalışmalarında 6'ya çıkmış durumda. Çarşamba itibarıyla doğalgazı verecek hale geleceğiz. Akaryakıt ve jeneratör yakıtı, burada da tankerler ilave yolda. Herhangi bir sıkıntımız yok. Gece yarısı veya sabah ulaşmış olacak. Haberleşmede baz istasyonlarıyla ilgili sıkıntı. Baz istasyonu da elektrikle alakalı. 10 bin 718 baz istasyonumuz çalışır durumda. İlave bin jeneratör bölgeye gönderilmekte. Ulaştırmada, bir bölgedeki hava şartları sıkıntılı bir de bölge dışında kapanmalar mevcut. Bunlar işimizi zorlaştırıyor. Karla mücadele ekipleri yardım araçlarımıza eşlik ediyor. Yurtdışından yardımlar gelmekte. İlgili yerlere sevkini devam ettireceğiz. Doğalgazın olmadığı bölgelere ısınma araçlarıyla desteklemeye çalışıyoruz.

00.15: KANDİL BARAJINDA 5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

AFAD, saat 00.15'te merkez üssü Kahramanmaraş'ta bulunan Kandil Barajı olan 5 büyüklüğünde bir artçı deprem daha kaydetti.  

00.10 İGA'DAN AFET YARDIM EKİBİ

94 kişilik İGA İstanbul Havalimanı afet yardım ekibi, deprem bölgesine doğru yola çıktı. Ayrıca iş makineleri ve ekipmanların da TIR'la taşındığı 43 araçlık konvoy ise 22.45 sıralarında havalimanından hareket etti. Konvoyun yarın sabah deprem bölgesinde olması bekleniyor. 

00.08: 45 KİŞİ ASKERİ UÇAKLARLA İSTANBUL’A GETİRİLDİ

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından enkaz altında kalanları kurtarma çalışmaları sürüyor. Çalışmalar sırasında enkaz altından yaralı olarak kurtarılan vatandaşların bir kısmı, tedavilerinin sürdürülmesi için İstanbul’a getirildi. Türk Silahlı Kuvvetlerine ait askeri nakliye uçağı Adıyaman’dan kalkarak, saat 00.15’te Atatürk Havalimanı Askeri Apronu’na 45 yaralıyı getirdi. Yaralılar, burada hazır bekleyen sağlık ekipleri tarafından alınarak hastaneleri devam etmek üzere çevre hastanelere kaldırıldı.

Editör: Tahir Aygün