Denizli Haber - 6 Şubat Pazartesi sabahı saat 04:17'de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7; saat 13.24'te Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde meydana gelen iki deprem, Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya ve Kilis'te büyük yıkıma yol açtı. Türkiye'yi sarsan depremin üzerinden 14. gün geçerken bölgede zamana karşı mücadele sürüyor..

İŞTE SON DURUM...

15.40

AFAD Başkanı Yunus Sezer, Kahramanmaraş merkezli depremlerde can kaybı sayısının 40 bin 689’a yükseldiğini açıkladı.

14.00

Depremden etkilenen illerde yıkılan ya da imara aykırı değişiklik tespit edilen binalarla ilgili soruşturmalarda 131 şüpheli tutuklandı.

13.00

Deprem bölgelerinde, 830 bin 783 binadaki 3 milyon 273 bin 605 bağımsız birimde hasar tespit çalışması yapıldı. Hasar tespit çalışması tamamlanan 105 bin 794 binadaki 384 bin 545 bağımsız birimin acil yıkılması gereken, ağır hasarlı ve yıkık olduğu tespit edildi.

12.46

Emniyet'tten yapılan açıklamada, "Sosyal medya platformlarında depreme ilişkin provokatif paylaşımlarda bulunan 775 hesap yöneticisi tespit edildi, 441'i hakkında adli işlem başlatıldı. 129 şahıs gözaltına alındı, 24'ü tutuklandı. Dolandırıcılık amaçlı internet sitelerinin kapatılması sağlandı." denildi.

12.30

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, AFAD Genel Merkezinde açıklamalarda bulundu. Tatar, "6 Şubat’ta yaşadığımız depremin şiddeti 11’dir. Yani 12 olan bizim tam yıkım olarak adlandırdığımız şiddetin bir önceki aşamasıdır. 6-7 büyüklüğündeki ikinci depremin şiddeti ise 10 şiddetine karşılık gelmektedir" ifadelerine yer verdi.

11.07

KIZILAY, MOBİL SAĞLIK ARAÇLARININ GÜNCEL KONUMLARINI PAYLAŞTI 

Kızılay, deprem bölgesinde başlattığı sağlık desteğini mobil araçlar ve mobil diş kliniği hizmetiyle sürdürüyor. Kızılay, kırsal kesimlere de gönderilen mobil sağlık araçlarının güncel listesini paylaştı. 

Depremzedelerin sağlık hizmetleri alabilmeleri için gönderilen 6 mobil sağlık aracı, bölgede ilk günde 627 kişiye ulaştı. İçerisinde; muayene, kan tahlilleri, röntgen, EKG, solunum fonksiyon testi yapılabilen mobil sağlık araçlarında, deneyimli gönüllü hekimler özellikle merkezlere ulaşamayan kırsal bölgedeki hastalara ulaşarak muayenelerini yapmaya başladı. Araçlarda iki hekim, bir hemşire, bir psikolog ve bir röntgen teknisyeni bulunuyor. Araçlar, Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Malatya, Adıyaman ve Osmaniye’de gezici sağlık hizmeti veriyor. 

MOBİL DİŞ KLİNİĞİ DE AFETZEDELERİN HİZMETİNDE 

Mobil sağlık araçlarının yanı sıra mobil diş kliğini de hizmete sunan Kızılay, Gaziantep’in İslahiye ilçesinde diş hastanelerine erişimi olamayan afetzedelere acil durumlarda hizmet veriyor. Süreç içerisinde gönüllü diş hekimlerinin katkıları ile bu hizmetin de yaygınlaştırılması planlanıyor. 

Kızılay, beslenme hizmetlerinin yanı sıra yardım dağıtımları, psikososyal destek hizmetleri ve mobil sağlık araçları ile destekleyici rolünü sürdürüyor. Sağlık Bakanlığı koordinesinde yürüteceği birinci basamak sağlık hizmetlerinde mobil sağlık araçları ile özellikle köylerdeki depremzede vatandaşlarımıza hizmet verecek. 

Mobil sağlık araçlarının 19.02.2023 tarihli konumları şöyle; 

Kahramanmaraş: Piazza AVM açık alanı 

Hatay: Millet Bahçesi 

Adıyaman: Şambayat Köyü 

Malatya: Botaş 13. Çadır Kenti 

Osmaniye: Arıcaklı Köyü, İnderesi Köyü, Savranlı Köyü 

Gaziantep: Sayburun Köyü, Altınova Köyü, Torunlar Köyü, İncegedik Köyü (Nurdağı)

09.00

DEPREMİN VURDUĞU GÖLBAŞI'NDA YENİ BİR ŞEHİR KURULACAK

Adıyaman Gölbaşı ilçesine koordinasyon ile görevlendirilen Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, depremin ilk gününden itibaren bölgede çalışma yaptıklarını söyledi. Gölbaşı’nda köyleri dahil 500’e yakın bina yıkıldığını belirten Başkan Eroğlu, “Son birkaç gündür Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızdan mühendislerimiz binalarda hasar tespit çalışmaları yapıyorlar. Hasarsız, az hasarlı ve ağır hasarlı binaların tespitleri yapılıyor. Bu tespit çalışmalarının da üç ya da dört gün içerisinde tamamlanmasını bekliyoruz” dedi.

“GÖLBAŞI ŞEHRİN BİRKAÇ KİLOMETRE UZAĞINA TAŞINACAK”

Hasar tespit çalışmalarının tamamlanmasının ardından hasarlı binaların yıkımına başlanacağını ifade eden Başkan Eroğlu, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum Gölbaşı'nda incelemelerde bulundu. Onların da değerlendirmesi burada başka bir alanda yeni bir şehir kurulacak. Yıkılan binaların bulunduğu zeminlerdeki deprem sebebiyle oluşmuş bozulmalardan, güvenli olmadığından dolayı burada bina yapılmayacak. Zemini daha iyi olan şu anki yerleşim yerinin birkaç kilometre uzağında yeni bir şehir kurulacak. İlk tespitlere göre öyle öngörüyoruz ki yeni yerleşim yerinde 5 bin civarında yeni konut yapılacak. Bu çalışmalarda inşallah çok kısa süre içerisinde başlamış olacak” diye konuştu.

8.50 

KAHRAMANMARAŞ'TA DEFİN İŞLEMLERİ GECE DE SÜRÜYOR 

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat günü Pazarcık ilçesinde 7.7, aynı gün saat 13.24’te ise Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Depremler, Kahramanmaraş’ın da aralarında bulunduğu 11 ilde hasara yol açtı.

Depremlerde hayatını kaybedenlerin cenazeleri enkaz altından çıkarıldıktan sonra Kapıçam Mezarlığı’na götürülüyor. Kapıçam Mezarlığı’nda yıkanıp kefenlenen cenazeler, namazları kılındıktan sonra yan yana kazılan mezarlarda toprağa veriliyor.

Türkiye Diyanet Vakfı’na bağlı görevliler gece saatlerinde de çalışmalarına devam ediyor. Mezar yerleri iş makineleriyle kazılıyor. Kur’an-ı Kerim ve duaların okunmasıyla defin işlemi gerçekleştiriliyor.

Dün gece de göçük altında kalarak hayatını kaybeden anne, baba ve 2 çocuğunun defin işlemleri gece saatlerinde gerçekleştirildi. Abdulkadir Mayati, Aişe Safi, Muhammet Yasin Mayati ve Rimes Mayati, görevlilerce defnedilirken, yakınları kabirleri başında gözyaşı döktü. 

08.00

NAKLİYE VE KİRA FİYATLARINA VALİLİK AYARI

Kahramanmaraş merkezli depremlerden 11 etkilendi. Diğer illerde olduğu gibi Diyarbakır’da fırsatçılar kira ve nakliye fiyatlarını orantısız bir şekilde artırdı. 

Duruma müdahale eden Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, sorun olan konularda fiyatlara düzenleme getirdi. Vali Su, sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda; “Kıymetli Hemşehrilerim, ilimizde ev taşıma ücretleri, şehir içi azami 5 bin 100, ilçeler arasında azami 8 bin, şehirlerarası 5 bin 100 lira (25 kilometreyi aşan kısım için kilometre başı 8.50?) asansör bedeli 900 lira. Ayrıca; 1+1 daire ev taşıma ücreti, 4 bin lira, 2+1 daire ev taşıma ücreti 4 bin 250 lira, 3+1 daire ev taşıma ücreti 4 bin 750 lira, 4+1 daire ev taşıma ücreti (en yüksek) 5 bin 100 lira olarak belirlenmiştir. Bu düzenleme dışına çıkan firmalara gerekli işlemler uygulanacaktır” ifadelerine yer verdi.

AFAD Başkanı Yunus SezerAFAD Genel Merkezi'nde açıklamalarda bulundu. Sezer, depremin 10 bine yakın köyde de etkili olduğunu, 5 bin 700'ün üzerinde artçı sarsıntı meydana geldiğini söyledi. Sezer, arama- kurtarma çalışmalarında bugün canlı kurtarılan kişilerin ümit verdiğini belirterek, "Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısında da artış var. Bugün itibarıyla 40 bin 642 vatandaşımız hayatını kaybetmiş durumda. Milletimizin başı sağ olsun. 10 ilimizde arama- kurtarma çalışmalarında büyük oranda sona gelmiş bulunuyoruz. Hatay'da dün 200 kadar binada arama- kurtarma çalışması yapılıyordu, bugün 98'e düşmüş durumda. Kahramanmaraş'ta 19 binamız kalmış durumda, Adıyaman'da da Çınar Sitesi'nde çalışmalar devam ediyor. Arama- kurtarma çalışmaları yarın akşam büyük oranda sonlandırılmış olacak. Şu anda 13 bine yakın arama- kurtarma personelimiz Hatay'da görev yapıyor. 80 ülkeden bize destek amacıyla gelen arama- kurtarma birliklerinden görev süreleri bitenlerden ayrılmalar gerçekleşiyor, onlara da milletimiz olarak teşekkürlerimizi sunuyoruz" dedi. 

'682 BİN VATANDAŞA NAKDİ YARDIM ÖDEMESİ YAPILDI'

AFAD Başkanı Sezer, çadır kent ve konteyner kentlerin kurulumunun sürdüğünü kaydederek, "682 binin üstünde vatandaşımıza 10 bin lira nakdi yardım ödemesi gerçekleştirildi. Sisteme tanımlanmış olan 164 bin vatandaşımıza da nakdi yardım ödemelerini gerçekleştireceğiz. Kira yardımları konusunda da burada esas olan barınmaya destek olmak. Evini kaybeden, barınma ihtiyacı olan vatandaşlarımıza iki alternatif sunuyoruz; bunlardan biri konteyner ve diğer barınma hizmetler, ikincisi de kira destekleri. Bu, ev sahipleri için 5 bin TL kira desteği, 15 bin TL taşınma desteği. Kiracılar için ise 2 bin TL destek parası, 15 bin TL taşınma desteği olarak. Burada da başvurular e-Devlet üzerinde yoğun şekilde devam ediyor. Şu anda 20 bine yakın kira destek müracaatında bulunan vatandaşımız var. Esas dikkat etmemiz gereken konu şu; konteyner ya da benzeri barınma desteği isteyenler kira desteği alamayacaklar; ama 15 bin TL taşınma desteğinde bulunacağız" diye konuştu. 

'YÜZDE 50'NİN ÜZERİNDE HASAR TESPİT YAPILDI'

Yunus Sezer, deprem bölgesinde diğer illere tahliye işlemlerinin de sürdüğünü belirterek, "430 binin üzerinde şu ana kadar bizzat bizim tarafımızdan yapılan tahliye var. 313 bin 720 kişiyi biz kamu misafirhanelerinde, otellerde, konaklama tesislerinde misafir ediyoruz. Depremin yaralarını hızlı şekilde sarmaya devam ediyoruz. Hasar tespit çalışmaları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından sürüyor. Yüzde 50’nin üzerinde hasar tespit çalışmaları yapılmış durumda" dedi. 

HATAY'DA 2 KİŞİ KURTARILDI

Öte yandanHatay'da, Antakya ilçesinin Türkmenbaşı Caddesi'ndeki Kanatlı Apartmanı enkazında ses ve ısı alınınca arama- kurtarma çalışması yoğunlaştırıldı. Yapılan çalışma sonucu 296’ncı saatte enkazdaki 1'i çocuk, 1'i kadın 3 kişi kurtarıldı. Ancak enkazdan kurtarılan çocuk ambulansta hayatını kaybetti. Kurtarılan iki kişinin ise tedavisi sürüyor. 

Deprem SORUŞTURMALARINDA 120 KİŞİ TUTUKLANDI

Depremde yıkılan binalarla ilgili şu ana kadar yürütülen soruşturmalar kapsamında 400 şüpheli tespit edildi. 39 şüpheli ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılırken, 120 kişi tutuklandı, 112 kişi hakkında adli kontrol kararı verildi.

13 şüpheli hakkında yakalama kararı çıkarılırken, 23 şüpheli için gözaltı talimatı verildi. 14 şüphelinin gözaltında işlemleri sürerken, 63 kişiye ilişkin şüphelilik vasfı değerlendirmesi sürüyor. Belirlenen şüphelilerden 5'inin yurt dışında olduğu, 11'inin ise öldüğü tespit edildi.

Editör: Tahir Aygün