Dolar kuru Türkiye-Rusya krizi ve Davutoğlu'nun TCMB açıklaması sonrası yükseldi. 26 Kasım 2015 Perşembe altın fiyatları ve çeyrek altın ne kadar oldu? Döviz, altın fiyatları ve borsa ile ilgili tüm detaylar haberimizde.
DOLAR KURU VE ALTIN FİYATLARI...26 Kasım 2015 Perşembe dolar fiyatı, Türkiye ve Rusya arasında yaşanan kriz ve Başbakan Davutoğlu'nun TCMB açıklaması nedeniyle 2,90 liranın üstüne çıktı. Dolar 2 haftanın en yüksek seviyesini gördü. Altın fiyatları ise yükselişini sürdürüyor. Çeyrek altın ve gram altının 26 Kasım 2015 fiyatı ne kadar? İşte dolar ve altın ile ilgili detaylar...
Dolar'ın alış fiyatı 2,8950 satış fiyatı ise 2,9040 lira oldu. İstanbul Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 100,30 lira, Çeyrek altın 165,00 lira, Cumhuriyet altınının satış fiyatı ise 673,00 lira oldu.
DOLAR KURU VE ALTIN FİYATLARI NE KADAR? 26 KASIM 2015 PERŞEMBE
İstanbul serbest piyasada dolar 2,9000, avro 3,0810 liradan güne başladı.
Kapalıçarşı'da 2,8950 liradan alınan dolar 2,9040 liradan satılıyor. 3,0760 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 3,0840 lira olarak belirlendi. Önceki kapanışta doların satış fiyatı 2,8850 lira, avronun satış fiyatı ise 3,0500 lira olmuştu.
İstanbul ve Ankara'da dolar, avro ve sterlinin alış-satış fiyatları, saat 12.00 itibarıyla şöyle:
| İSTANBUL | ALIŞ | SATIŞ |
| ABD Doları | 2,8950 | 2,9040 |
| Avro | 3,0760 | 3,0840 |
| Sterlin | 4,3100 | 4,4000 |
|
|
|
|
| ANKARA |
|
|
| ABD Doları | 2,8900 | 2,9100 |
| Avro | 3,0660 | 3,0910 |
| Sterlin | 4,3410 | 4,4180 |
ÇEYREK ALTIN KAÇ LİRA? ALTIN FİYATLARI - 26 KASIM 2015 PERŞEMBE
İstanbul Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 100,30 lira, Cumhuriyet altınının satış fiyatı ise 673,00 lira oldu.
İstanbul Kapalıçarşı'da alınıp satılan altın türlerinin, 26 Kasım 2015 Perşembe günkü fiyatları (TL) şöyle:
|
| ÇARŞAMBA |
| PERŞEMBE | |
|
| Alış | Satış | Alış | Satış |
| 24 Ayar Külçe Altın(Gr.) | 98,90 | 99,30 | 99,95 | 100,30 |
| Cumhuriyet Ata Lira | 653,00 | 666,00 | 660,00 | 673,00 |
| 22 Ayar Bilezik(Gr.) | 90,00 | 96,81 | 90,95 | 97,80 |
| Lira(Tam) Ziynet | 626,00 | 648,00 | 633,00 | 654,00 |
| Yarım Ziynet | 313,00 | 326,00 | 316,00 | 329,00 |
| Çeyrek Ziynet | 156,00 | 163,00 | 158,00 | 165,00 |
MERKEZ BANKASI AÇIKLAMASI DOLARI FIRLATTI
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun dün açıkladığı hükümet programında T.C. Merkez Bankası’na yönelik bağımsızlık vurgusunun kaldırılmasının yarattığı tedirginlikle dolar, iki haftanın zirvesi olan 2,90 seviyesini aştı.
Davutoğlu’nun hükümet programındaki açıklamasında “Merkez Bankası’nın fiyat istikrarını sağlamak için uygulayacağı para politikası araçlarını doğrudan kendisinin belirlemesi esas olmaya devam edecek” ifadesi yer aldı.
Eski hükümet programlarında, “Merkez Bankası, fiyat istikrarını sağlamak için uygulayacağı para politikasını ve kullanacağı para politikası araçlarını bağımsız bir şekilde belirlemeye devam edecektir” ifadesi yer almıştır.
DOLAR 2 HAFTANIN EN YÜKSEĞİNDE
Bankalararası piyasada güne yükselişle başlayan dolar/TL 2,9048 ile son iki haftanın en yüksek seviyesine çıktı.
Küresel piyasalarda doların diğer para birimleri karşısında değer kazanmaya başlaması ve Suriye sınırında yaşananların jeopolitik risk algısını yükseltmesi ile hafta başından bu yana artış eğilimini sürdüren dolar/TL, bugün 2,90'ı aşarak 11 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü.
Haftaya 2,83 seviyelerinden başlayan dolar/TL, yükselişini bugünle üst üste 4'üncü güne taşıyarak geçen hafta kapanışına göre yaklaşık yüzde 2,5 prim yaptı. Avro/TL ise avro/dolar paritesinin 7 ayın en düşüğüne gerilemesine karşın hafta başında gördüğü 3,00 seviyesinden 3,09 sınırına ulaştı.
Analistler, dün Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklama ile sakinleşen piyasaların, gerilimin sürebileceğine yönelik endişelerin devam etmesi ile bugüne negatif başladığını vurguluyor.
Dolar/TL'de 2,8820 seviyesinin üzerinde 2,92 direncinin gündemde kalacağını aktaran analistler, ABD piyasalarının Şükran Günü nedeniyle kapalı olduğunu, dolayısıyla döviz kurlarında dar bant içinde dalgalı bir hareket görülebileceğini öngörüyor.
BORSA İLK SEANSI DÜŞÜŞLE TAMAMLADI
Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, ilk seansı yüzde 0,54 düşüşle 76.421,69 puandan tamamladı.
BIST 100 endeksi, ilk seansı önceki kapanışa göre 414,83 puanlık azalışla tamamlarken, toplam işlem hacmi 1,6 milyar lira olarak gerçekleşti. İlk seansta bankacılık endeksi yüzde 0,76 düştü, holding endeksi ise dünkü sert düşüşün ardından gelen tepki alımlarıyla yüzde 0,25 yükseliş kaydetti. En fazla kazandıran sektör endeksi yüzde 1,08 ile "taş, toprak", en fazla değer kaybeden sektör endeksi ise yüzde 2,80 ile "turizm" oldu.
Güne özellikle döviz kurlarındaki yükseliş eğiliminin etkisiyle düşüşle başlayan endeks, seans boyunca 76.600 - 76.200 aralığında dalgalı bir seyir izledi.
Analistler, Suriye sınırında yaşanan gelişmeler nedeniyle artan risk algısının piyasalar üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiğini belirtiyor. ABD piyasalarının Şükran Günü tatili nedeniyle kapalı olduğunu hatırlatan analistler, öğleden sonra endeksin dar bant içindeki dalgalı seyrinin devam etmesini bekliyor.
YURT İÇİ VE YURT DIŞI PİYASALARDA SON DURUM
Küresel piyasalar genel olarak beklentileri karşılayan makroekonomik verilere karşın jeopolitik risk algısının yükselmesinin etkisiyle dalgalı bir seyir izliyor.
ABD'de dün açıklanan verilerden, özellikle haftalık işsizlik ve dayanıklı mal siparişlerinin beklentilerden iyi gelmesinin ardından dolar endeksi son 8 ayın en yüksek seviyesine çıktıktan sonra günü hemen hemen önceki kapanış seviyesinde tamamladı. Artan jeopolitik risk algısı nedeniyle petrol başta olmak üzere emtia fiyatlarındaki yükseliş eğilimi sürüyor. Dün New York borsasında ise yatay bir seyir izlendi. Analistler, bugün piyasalarda resmi tatil nedeniyle işlem yapılmayacağını hatırlatarak, yarın ise yarım gün açık kalacak piyasalarda düşük işlem hacmi ile sakin bir seyir görülebileceğini dile getiriyor.
Avrupa borsalarında önceki günkü kayıplar dün fazlasıyla telafi edilirken, avro/dolar paritesi 7 ayın en düşük seviyesi olan 1,0566'ya kadar geriledikten sonra 1,06'nın hemen üzerinde dengelendi. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 2,15, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,51 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,96 değer kazandı. Analistler, bugün İspanya'nın 3’üncü çeyrek Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) ve Almanya'da açıklanacak tüketici güven endeksinin takip edileceğini belirtiyor.
Asya tarafında, bugün piyasalarda dar bant içinde sakin bir seyir izlenirken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,49 yükselişle kapandı, Çin'de Şanghay bileşik endeksi kapanışa yakın yüzde 0,12 geriledi.
Yurt içinde, Suriye sınırında yaşananlar piyasalar üzerinde baskı oluşturmaya devam ederken, dolar/TL şu dakikalarda 2,90'ın üzerine çıktı. Dün BIST 100 endeksi analistlerin destek olarak nitelendirdikleri 75.500 seviyesine kadar geriledikten sonra Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaların ardından toparlayarak günü yüzde 0,78 artışla 76.837 puandan tamamladı. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Rusya ile yapılan görüşmede, düşürülen uçak ile ilgili detayların diplomatik ve askeri kanallardan paylaşılması hususunda mutabakata varıldığı ve dışişleri bakanlarının önümüzdeki günlerde bir araya gelmesinin kararlaştırıldığı vurgulandı. Analistler, ABD piyasalarının Şükran Günü tatiline girmesi nedeniyle bugün düşük işlem hacmiyle dalgalı bir seyir izlenebileceğini kaydederek, BIST 100 endeksinin 75.500 seviyesinin destek, 78.000 seviyesinin direnç konumunda olduğunu ifade ediyor.






