Denizli Haber - Toplantının açılış konuşmasında söz alan DTB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tefenlili, “öncelikle altı yıllık uzun bir emeğin sonucunda geldiğimiz noktadan oldukça memnunuz. Projede beraber çalıştığımız Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu - Nükleer Enerji Araştırma Enstitüsü’ne, Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’ne ve Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.

20220819_110457

Kurumlarımız üzerine düşen görevi fazlasıyla yaparak bugünkü başarının mimarı oldular. Denizli en fazla leblebi üreten, ürettiğini hem iç piyasada hem de dış piyasada satan bir şehir. Son yıllarda leblebinin hammaddesi olan nohutta çeşitli sıkıntılar ortaya çıktı. Nohut üretimimiz yok denecek kadar azaldı. Biz de Denizli Ticaret Borsası olarak paydaş kurumlarımızla birlikte leblebilik nohut sorununu çözmek için yola çıktık. Bugün geldiğimiz noktayı değerlendirdiğimizde başarılı da olduğumuzu görüyoruz. Geliştirdiğimiz çeşitler hastalıklara karşı dayanıklı, işlem görmeye uygun, kabuğu çabuk soyulabilen leblebi imalatına uygun nohut çeşitleridir. Geçen sene bir çeşidimizi tescil için uygun görüp Borsa-20 adıyla tescil sürecini başlatmıştık. Bugün de burada proje kapsamında elde ettiğimiz nohut çeşitlerinden leblebiye uygun olanları seçip tescil işlemlerini başlatacağız. Projemiz sonucunun üyelerimize, şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

Başkan Tefenlili’nin açılış konuşmasından sonra proje hakkında bilgilendirme yapılarak elde edilen nohut çeşitleri leblebi imalatçıları tarafından değerlendirildi.

20220819_10452920220819_103544

Editör: Tahir Aygün