Denizli Haber - Tapu ve Kadastro Müdürlüğü'ne gidenlerin en çok merak ettiği sorulardan biri de "Dedem adına kayıtlı bir taşınmaz var mı?" sorusudur. Dedenizden size miras kalan bir taşınmaz olabilir ve bunu bilmeniz önemlidir. Dedeniz adına kayıtlı bir taşınmaz olup olmadığını araştırmak için birkaç yol var.

Vefat eden akrabalarınızdan kalan miraslardan haberdar olmadığınız durumlar olabiliyor. Bu gibi durumlarda kaybolan hakların önüne geçmek için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü harekete geçti. WebTapu üzerinden artık mirasçı olunan taşınmazlar kolayca sorgulanabiliyor.

Tapu sistemlerinin dijitalleşmesi kapsamında 2022 yılında hizmete sunulan bu sistem sayesinde vatandaşlar, internet üzerinden birkaç tıklamayla miras kaldıklarını bilmedikleri taşınmazları öğrenebilecekler. Bu sayede miras haklarının korunması ve kaybolan hakların geri kazanılması da kolaylaşacak.

Yaz Yağmuruna Hazırlıksız Yakalanan Denizlililer Islanmaktan Kurtulamadı Yaz Yağmuruna Hazırlıksız Yakalanan Denizlililer Islanmaktan Kurtulamadı

WEBTAPU SORGULAMASI NASIL YAPILIR?

Öncelikle, E-Devlet üzerinden "Nüfus Kayıt Örneği" sorgulama hizmetiyle, size miras bırakıp bırakmadığını öğrenmek istediğiniz üst soyunuzun T.C. kimlik numaralarını edinmelisiniz. Bu bilgiyi, "nüfus aile" seçeneği altında bulabilirsiniz.

Ardından, WebTapu sistemine girerek "Mirasçısı olduğum taşınmazlar" sorgulama sekmesine ulaşabilirsiniz. Bu adımda, üst soyunuzun T.C. kimlik numarasını girmeniz yeterli oluyor.

Böylece, ebeveynlerinizden kalan bir mülk olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Özellikle 50 yaş üzeri bireylerin aile mirasından kalan bir taşınmazı devralma olasılığı daha yüksektir. Sistem ilk açıldığında yoğunluk sebebiyle çökmüştü ancak şu anda sorunsuz bir şekilde erişim sağlanabiliyor.

Miras mülkü olduğundan, paylaşımlı mülkiyete tabi olacak olan taşınmazın devir işlemleri tamamlandıktan sonra ortaklığın sona erdirilmesi (izale-i şuyu) davası veya alternatif yöntemlerle satılması mümkün oluyor.

Editör: Tahir Aygün