Denizli Haber - Evet, bazı şeyleri değiştirmek kişinin elinde değil.

Fakat dermatologlara göre beslenme programınızda yapacağınız ufak değişiklikler, pahalı ürünlere çok fazla para harcamadan, daha sağlıklı saçlara kavuşmanızı sağlayabilir.

Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Doç. Dr. Mona A. Gohara, fındığın saç, cilt, tırnaklar için çok faydalı olduğunu söylüyor. Öte yandan ceviz, badem, kaju adeta vitamin ve çinko deposu. Diyetiysen Valeria Agyeman da biyotin içeren antep fıstığının saçları oksidatif stres ve hasardan korumaya yardımcı olabileceğini ifade etti.

Araştırmalarda saç dökülmesinden mustarip kişilere biyotin takviyesinin yararlı olduğu belirtiliyor. Fakat biyotin içeren takviye haplar yerine Agyeman önce, aynı zamanda çinko ve selenyum deposu da olan yumurtayı tavsiye ediyor. Uzmanlar, koyu yeşil sebzelerin saç uzaması için gerekli olan A vitamini deposu olduğunu söylüyor.

Denizli Devlet Hastanesi’nde vardiya poliklinik uygulaması devam ediyor Denizli Devlet Hastanesi’nde vardiya poliklinik uygulaması devam ediyor

Brokoli, brüksel lahanası, lahana ve karalahanayı içeren bu sebze sınıfı, A ve C vitaminleri folik asit ve biyotin gibi saç açısından faydalı, zengin besinler. Özellikle kadın tipi saç dökülmesine karşı önemli rol oynayan ıspanak, harika bir demir kaynağı.

Hakemli tıp dergisi Korean Medical Science'da yayımlanan bir araştırmada, saçları dökülen hastaların, şikayetleri olmayanlara nazaran daha düşük demir düzeyine sahip olduğu ortaya kondu. Fakat aşırı demir tüketiminin de saç dökülmesine neden olabileceğinin de altı çiziliyor.

Keten, chia tohumu, ayçiçeği çekirdeği ve kabak çekirdeği; E vitamini, çinko ve selenyum gibi saç sağlığı için gerekli elementleri içeriyor. Keten ve chia tohumları aynı zamanda saç dostu omega-3 yağ asitlerini de barındırıyor.

Uzmanlar, yağsız proteinlerin saç sağlığı için önemli bir besin maddesi olduğunun altını çiziyor. Fasulye, nohut, yer fıstığı, soya fasulyesi ve mercimek gibi besinler zayıf saçları beslemek için iyi bir tercih olabilir. Öte yandan fasulye ve mercimeğin aynı zamanda içerdiği çinko, demir, biyotin ve folat içermesi saçlar için çok faydalı olduğunu biliniyor.

Public Library of Science'da yayımlanan bir çalışmada, 20 ila 24 hafta boyunca probiyotik yoğurt verilen farelerde kalın, parlak bir kürk geliştiği görüldü. Yoğurt birçok saç bakım ürününde de bulunan B5 vitaminini içeriyor. Aynı zamanda kalsiyum deposu olduğu da biliniyor.

Demirin vücutta emilebilmesi için C vitamini gerekiyor. Bu nedenle demir eksikliğine bağlı saç dökülmesi yaşayan insanlarda C vitamini faydalı olabilir. Uzmanlar bu nedenle biberlerin içerdiği C vitaminine dikkat çekiyor ve tüketilmesini tavsiye ediyor.

Hakemli bilimsel dergi Cosmetic Dermatology'de yayımlanan bir araştırmada, Omega-3 yağ asitlerinin saçı dolgunlaştırdığı ve kafa derisindeki telojen adı verilen ölü deriyi azalttığı ortaya kondu. Çilek, böğürtlen, ahududu ve yaban mersini gibi meyveler, antioksidan özellikleriyle öne çıkan ve sağlıklı saçlar için önemli olan demir emiliminde başrol oynayan C vitaminini içeriyor.

Dr. Jennifer Ashton da saç dökülmesini tedavi etmenin ilk adımı olarak bir sağlık uzmanıyla birlikte çalışmayı tavsiye ediyor. Fakat bazı yağların saç dökülmesine karşı doğal ve uygun maliyetli bir çözüm üretebileceğini de söylüyor. Ashton'a göre, hindistan cevizi, biberiye, nane, kırmızı ginseng, soğan suyu ve bunlarla birlikte masaj, sağlıklı saç derisine sahip olmanızı sağlayabilir.

Editör: Tahir Aygün