Denizli Haber - Fırsat eşitliğine yönelik taahhüt ve söylemlerini eyleme geçirmiş olan   kurumlar Yönetim Sistemi, İşe Alım ve Çalıştırma, İş Sağlığı ve Güvenliği, Tedarik Zinciri ve Sosyal Etki ana başlıkları altındaki kriterlere göre denetleniyorlar. 

Belgeleme için denetimleri gerçekleştiren Intertek, 100’den fazla ülkede denetim, gözetim, test, kalite denetimi ve sertifikasyona kadar pek çok alanda farklı sektörlerde hizmet veriyor. 

Kurum itibarı, çalışan bağlılığı, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları uyumu, sürdürülebilir yönetim sistemi oluşturma gibi pek çok alanda kurumlara katkısı olan İş’te Eşit Kadın Sertifikası aynı zamanda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği için yapılan çalışmaların önemli örneklerinden biri. 

1995 yılından beri faaliyet gösteren Aslıteks   Şirket genel merkezi ve 2 üretim tesisinde Intertek tarafından gerçekleştirilen denetimleri başarı ile tamamlayarak  İş’te Eşit Kadın Sertifikası almaya hak kazandı. 

Alınan sertifika ile ilgili açıklama yapan ASLITEKS Genel Müdürü Selim Kasapoğlu,  ” ASLITEKS olarak “İş’te Eşit Kadın”a önem veriyoruz, bunu hem sertifika sürecini başarı ile tamamlayarak hem de Pamukkale Üniversitesi ile yaptığımız iş birliği ile görünür kıldık. Çalışmalarımızın değerlendirmeden yüksek puan alarak “İş’te Eşit Kadın Sertifikası” ile tescillenmiş olması bizi daha fazla motive etti ve gururluyuz. ASLITEKS bu süreçte Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini gözeterek, kurum içi çalışma yaşamında cinsiyet bağlamında eşit fırsatlar sunabilmek amacıyla Cinsiyet Eşitliği Tutum Belgesi’ni yayınlamış ve tüm paydaşlarına tacize, mobbinge vb hak ihlallerine karşı sıfır tolerans politikası benimsediğini ilan etmiştir. ASLITEKS kadın ve erkek çalışanların eşit haklara ve fırsatlara sahip olduğu bir kurum olma yolunda yapılan çalışmaları garanti altına almak için üst yönetim, hukuk müşaviri, çalışan temsilcilerinden oluşan bir eşitlik komisyonu oluşturmuştur. Fabrika genelinde Toplumsal Cinsiyet Algısı ile ilgili analizler yapılmış ve tüm kurum çalışanlarını üst yönetim, kadın erkek tüm çalışanları kapsayan bir eğitim modülü ve atölye çalışmaları planlanmıştır. Eğitim modülü biyolojik cinsiyet ve toplumsal cinsiyet kavramları, toplumsal cinsiyet rolleri, cinsiyetçi kalıp yargılar, kurumda ve sosyal hayatta eşitlikçi iletişim dili konularında farkındalığı artırmaya yönelik hazırlanmış ve uygulanmıştır. Dünya’da kadın istihdamını büyük ölçüde engelleyen faktör zihinlerdeki yanlış düşünüş biçimlerinden kaynaklanan toplumsal kalıp yargılardır ve ivedilikle değiştirilmesi gerekmektedir. 

ASLITEKS değişime kendi bünyesindeki çalışanlardan başlamış, değişimin öncüsü olarak çalışanlarına Yaratıcı Düşünme ve konuşma eğitimleri düzenlemiş Eşit yarınlar için bakış açılarını değiştiren çalışanlar geliştirdikleri düşüncelerini sahnede kitlelerle paylaşma fırsatı bulmuşlardır. Ege bölgesinde bir ilk olan bu projemizi sektörel ortaklıklarla ilerletmeyi hedefliyoruz. Tedarik zincirimizde cinsiyet eşitliğini geliştirici uygulamalar hayata geçirdik. Kadın çalışanların fırsatlardan eşit yararlanması için daha başka projeleri de hayata geçirmeyi planlıyoruz. Sürdürülebilir ve eşit yarınlara inanan herkesi “Eşit yarınlar için değişim” sloganıyla birlikte hareket etmeye davet ediyoruz. “dedi. 

Editör: Tahir Aygün