Denizli Haber - Maden sektörüne ilişkin güncel gelişmelerin değerlendirildiği toplantıya, Denizli İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Uzunoğlu ve Denizli İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Celil Kılınç  ev sahipliği yaparken, Sektör Kurulu ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya, Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu katılım sağladı.

DENİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Uzunoğlu, “Denizli 115’ten fazla ülkeye %88 oranında işlenmiş doğal taş ihraç ediyor. İlimizde 337 firma doğal taş ihracatı gerçekleştiriyor. Bu noktada, ilimizi kaliteli üretim, tasarıma verdiği önemle katma değerli ürün ihracındaki artış, dünyanın önemli merkezlerinden birisi olması ve işlenebilir traverten rezervinin yarısından fazlasına sahip olması ön plana çıkarıyor.” dedi.

Uzunoğlu, Denizli’nin 2022 yılı genelinde 32.7 milyon dolar blok ve 237.6 milyon dolar işlenmiş olmak üzere toplamda 270.3 milyon dolar doğal taş ihracatı gerçekleştirdiğini belirtti. Türkiye’nin toplam doğal taş ihracatının 2 milyar 20 milyon dolar olduğunu ifade eden Uzunoğlu, Denizli’nin doğal taş ihracatından yaklaşık %14 pay aldığının ve sektör olarak Denizli’nin toplam ihracatından %6 oranında pay alındığının altını çizdi.

DENİB Yönetim Kurulu Üyesi Celil Kılınç, “Bölgeden çıkarılan doğal taş daha önce blok olarak dış pazara sunuluyordu. Ancak Denizlili ihracatçılar artık, işlenmiş ve katma değerli hale getirilmiş haliyle 115’den fazla ülkeye ihracat yapıyor. İşlenmiş doğal taş ihracatında 2022 yılında 2020 yılı ile karşılaştırıldığında %40 oranında artış yaşandı. Yalnızca 2022 yılı değerlendirildiğinde ise Denizli’nin işlenmiş doğal taş ihracatının toplam ihracatın %88’ini oluşturduğu görülüyor. Bu gelişmeler sektörde katma değerli ürün ihracatındaki artışı kanıtlıyor.” dedi.

Kılınç, ülke bazında değerlendirildiğinde ise blok ürün ihracatında Çin ve Hindistan’ın ön plana çıktığı, işlenmiş ürün ihracatında ise ABD ve Fransa’nın ön plana çıktığını söyledi.

Editör: Tahir Aygün