Denizli Haber - 11 Şubat 2025 Salı günü Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıya; Önceki Dönem Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Denizli protokolü, Denizli Platformu'na bağlı oda ve derneklerin başkanları, iş ve finans dünyasının temsilcileri katıldı.
Denizli’nin İhracat Verileri Masaya Yatırıldı
Toplantıya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Denizli Sanayici, Tüccar ve İş İnsanları Platformu Dönem Sözcüsü Hüseyin Memişoğlu, Denizli’nin ihracat performansına dikkat çekerek, "2024 yılı Denizli geneli ihracatımız yüzde 4,7 oranında artışla 4,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ancak 2022'de ulaştığımız 4,7 milyar dolar seviyesini aşamamamızın sebepleri arasında jeopolitik gerilimler, sıkı para politikaları ve küresel enflasyonla mücadele yer alıyor" dedi.
Memişoğlu, Avrupa pazarında yaşanan talep daralmasının özellikle Almanya’ya yapılan ihracata olumsuz yansıdığını belirterek, "Almanya 2024 yılının bazı aylarında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler sıralamasında 4. sıraya geriledi. Ocak ayında ise ilk 3'e giremedi" ifadelerini kullandı.
Buna karşın, sanayi üretim endeksindeki yüzde 7'lik yıllık artış ve ihracat iklim endeksinin 50 eşik değerinin üzerinde seyretmesi, Denizli’nin ihracat rakamlarına olumlu katkı sağladı. Memişoğlu, “2025 yılına çift haneli bir artışla başladık ve ocak ayında yüzde 15,1 oranında artışla 383 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik” dedi.
Denizli, Dış Ticaret Fazlası Veren Bir İl
Denizli’nin dış ticaret fazlası veren bir kent olduğuna dikkat çeken Memişoğlu, "2024 yılında 4,4 milyar dolarlık ihracat yaparken, ithalatımız 2,7 milyar dolar seviyesinde kaldı. İhracatımızın ithalatımızı karşılama oranı yüzde 164 olarak gerçekleşti" ifadelerini kullandı.
Denizli'nin katma değerli ihracatta da öne çıktığını belirten Memişoğlu, “Türkiye genelinde ihracat birim değeri 1,46 dolar iken, Denizli'de bu rakam 2,11 dolar seviyesinde” dedi.
İş Dünyasının Talepleri Merkez Bankası'na Sunuldu
Denizli iş dünyasının finansmana erişim konusundaki beklentilerini dile getiren Memişoğlu, Merkez Bankası Başkanı Dr. Fatih Karahan’a sunulan 10 ana başlık altında şu talepleri sıraladı:
- Rekabetçi kur politikası
- Enflasyonla döviz kurunun paralel seyretmemesi
- İhracat bedellerinin en az yüzde 30'unun TL'ye çevrilmesi zorunluluğunun kaldırılması
- Rusya’ya yapılan ticarette nakit beyan formu zorunluluğunun kaldırılması
- İhracat bedellerinin yurda getirilme süresinin uzatılması
- Uygun koşullarda finansmana erişim ve yeni yatırım teşvikleri
- Bankalara uygulanan regülasyonlar nedeniyle finansmana erişimin kolaylaştırılması
Merkez Bankası’nın aralık ayında başlattığı faiz indirimlerinin devam etmesiyle yatırım ortamının iyileşeceğini ifade eden Memişoğlu, “Merkez Bankası Başkanımıza ilimize teşriflerinden ve iş dünyasının taleplerini dinleyerek çözüm odaklı yaklaşımından dolayı teşekkür ederim” dedi.
Toplantı, Merkez Bankası Başkanı Dr. Fatih Karahan’ın değerlendirmeleri ve iş dünyası temsilcileriyle yapılan görüş alışverişinin ardından sona erdi.