Denizli Haber - Avrupa, ABD, Orta Doğu ve Afrika’nın en büyük ev tekstili fuarı olan HOMETEX İstanbul, yerli ve yabancı sektör devlerini buluştururken, fuarda önemli değerlendirmelerde bulunan Panayır Tekstil Genel Müdürü Muharrem Panayır, ihracat, maliyetler ve sektörün geleceğiyle ilgili dikkat çekici açıklamalarda bulundu.
“MÜŞTERİLERİMİZİ UZAK DOĞU’YA KAPTIRIYORUZ”
İhracatta yaşanan zorluklara değinen Panayır, özellikle Uzak Doğu’daki fiyat avantajı nedeniyle Türkiye’nin rekabetçiliğini yitirdiğini vurguladı:
“Müşterilerimizi başta Uzak Doğu olmak üzere kaptırıyoruz. Bu yüzden ihracat anlamında çok memnun değiliz. Umarım bu döngü değişir ve tekrar rekabetçi olabileceğimiz üretim yapabiliriz.”
“KURLAR VE MALİYETLER ÜRETİMİ ZORLAŞTIRIYOR”
Panayır, döviz kurlarındaki müdahalelerin üretim maliyetlerini artırdığını ve bunun ihracat performansına olumsuz yansıdığını ifade etti:
“Türkiye’de üretim maliyetleri yüksek. Kurların serbest bırakılmaması nedeniyle istediğimiz maliyetleri yakalayamıyoruz.”
“VADELER VE SERMAYE SIKINTISI KÜÇÜK ÜRETİCİYİ ZORLUYOR”
Vadelerde yaşanan dengesizliklerin sektördeki pek çok firmayı zor durumda bıraktığını dile getiren Panayır:
“Tüketiciden üreticiye kadar olan süreçte vadeler istenilen seviyede değil. Sermaye dörde beşe katlanıyor. Küçük sermayeli firmalar bu yükün altında kalıyor.”
Ayrıca sektördeki firmaların birbirine bağlı olduğunun altını çizen Panayır, zincirin bir halkasında yaşanan problemin tüm sektörü etkilediğini söyledi:
“Yanlış yapılan işler, başka firmaları da olumsuz etkiliyor. Bu durum kimseyi mutlu etmiyor. Ekonomideki sıkılaşma kısa sürede çözülecek gibi görünmüyor.”
“FUAR BEKLENTİLERİN ÜSTÜNDE İLERLİYOR”
Deprem gündemi nedeniyle fuar öncesi endişeler yaşandığını belirten Panayır, buna rağmen HOMETEX 2025’in beklentilerin üzerinde bir performans gösterdiğini söyledi:
“Şu an tahmin ettiğimizden daha iyi ve güzel geçiyor. Fuar sonuna kadar bu şekilde devam etmesini umuyoruz.”
“MARKALAŞMA VE ÜRÜN GELİŞTİRME ŞART”
Sektörün sürdürülebilirliği için Ar-Ge ve markalaşmaya önem verilmesi gerektiğini belirten Panayır, şu tavsiyelerde bulundu:
“Ticarette herkesin kendine göre bir şeyler yapması gerekiyor. Ürün geliştirme yapılmalı. Uzun vadeli işlerden kaçınılmalı. İhracat mutlaka artırılmalı.”
Panayır, Türkiye'nin ihracatta yeniden rekabetçi olabilmesi için yapısal dönüşümler gerektiğini vurgulayarak sözlerini şu ifadelerle tamamladı:
“Keşke yaşananların geçici olduğunu söyleyebilsek. Ancak bu bir kısır döngü. Tüm sektörün bilinçli adımlarla dönüşüme odaklanması gerekiyor.”