Denizli Haber - Eğitim Fakültesinde gerçekleşen açılış törenine; Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Vali Yardımcısı Nurettin Ateş, Denizli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali Değirmenci, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Veysel Yanık, Rektör Yardımcıları; Prof. Dr. Selçuk Yüksel ve Prof. Dr. M. Ensar Yeşilyurt, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İzzet Kara, hayırsever iş insanı Ruhi Sözkesen ve Sözkesen Ailesinden üyeler ile il protokolünden isimler katıldı.

Törende yapılan konuşmalardan ilki Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İzzet Kara tarafından yapıldı. Prof. Dr. Kara şunları ifade etti: “Bugün içinde bulunduğumuz, açılışını yaptığımız salon vakıf anlayışını benimsemiş bir aile olan Sözkesen ailesinin eseridir. Konferans salonu için gerek protokol aşamasında gerek salonun faaliyete geçme sürecinde bizlerden desteğini esirgemeyen Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Kutluhan Hocamıza da ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum. Maddi kazanımlarını ve mal varlığını yönetebilmek profesyonel bir iştir ama en zoru paylaşabilmektir. Üstelik bu paylaşım bilim uğrunda harcanacak olursa sürdürülebilirlik kavramı ile bağ kurarak taçlanır. Sözkesen Ailesinin aramızda olmayan büyüğü Melek Sözkesen’in ismi işte bu salonda sayısız bilimsel etkinliklerde anılacaktır. Melek Sözkesen için ruhu şad olsun diye dua ediyoruz. Onun vefalı aile bireylerine de şükranlarımızı sunuyoruz.”

Sözkesen Kartay: “Babaannem sevgili Melek’imiz adınla açılan bu salonda gençler okuyacak.”

Törende konuşma yapan Melek Sözkesen’in torunu Melek Sözkesen Kartay şunları aktardı: “Babaannem güzel, özel, eli maharetli, akıllı bir kadındı. Lafı dinlenir hürmet edilirdi. Bütün büyükanneneler gibi torunlarına çok sevgiliydi. Azıcık derslerden, ödevlerden bezdik desek diklenen ses tonu ile ‘ne var sizin okumaya bizim okumaya imkânımız mı oldu? Okusam avukat olurdum, müdür olurdum, doktor olurdum, okusaydım da görseydiniz. Hadin bakem utanmazlar!’ diye çıkışan babaannem, 1984 yılında artık 50 yaşına gelmiş, gelin, torun sahibi olmuş, başı ‘şarpalı’ babaannem bir gün ‘ben okumayı öğreneceğim’ dediğinde şaşırmamıştık. Öyle hayata karşı efelenen bir kadındı çünkü. Babaannem okuma-yazmayı öğrendi.  Gazete okumaya başladı. Mektup yazmaya başladı. Kendi zamanında, kendi sosyal imkânlarında ve 50 yaşında okur-yazar oluverdi benim babaannem. Babaannem sevgili Melek’imiz adınla açılan bu salonda gençler okuyacak. Avukat olacak, müdür olacak, doktor olacak. Şu tabelada adını gören dua edecek. Biz nesillerin ise sana vazifeni yapmış olacağız. Dua da sensin, hayır da, efe de sensin kadın da, müdür de sensin, avukat da… Biliyorum, kuş uçtu yel esti, sen duydun ve şimdi buradasın, bu salon senin ve gençlerin. Hepinize yanımızda olduğunuz, burada bulunduğunuz ve duygularımızı dinlediğiniz için Sözkesen Ailesi olarak teşekkür ederiz.”

Rektör: “Üniversitemizin en büyük amacı bu medeni şehir ile bütünleşmek, ihtiyaçlarını bu şehre bildirmek ve bu şehrin ihtiyaçlarını da karşılamaktır.”

Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan törende yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “Öncelikle Sözkesen Ailesinden Allah razı olsun. Hepimizin dünyada en büyük emeli nirvanaya ulaşmaktır. Nirvana kolay bir iş değildir. Ulaşan kişinin de en büyük özelliği veren el olmasıdır. Bir kişi veren el olduğunda nirvanaya ulaşmış oluyor. Eğer bir şehirde nirvanaya ulaşmış kişilerin sayısı çok ise o zaman o şehir, medeni bir şehir oluyor. Ben Denizli’nin medeni bir şehir olduğuna inanıyorum. Nirvanaya ulaşan tüm iş insanlarımıza da çok teşekkür ediyorum. Hepsinden Allah razı olsun. Üniversitemizin en büyük amacı bu medeni şehir ile bütünleşmek, ihtiyaçlarını bu şehre bildirmek ve bu şehrin ihtiyaçlarını da karşılamaktır. Bunu da adım adım başarıyoruz. Bir adımla gittiğimiz şehrimizin bize bin adımla döndüğünü görmek bizleri çok mutlu etmektedir. Eğitim yatırımları insana olan en önemli yatırımdır. Denizli’miz bu konuda gerçekten gurur duyulacak bir şehir. Üniversitemiz şehirle bütünleşmenin nasıl olması gerektiği konusunda hem ülkemize hem de dünyaya örnek teşkil etmektedir.”

Konuşmaların ardından tören, hediye takdimi ve Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi öğretim üyelerinin sunduğu müzik dinletisi ile devam etti. Müzik dinletisinin ardından Dr. Yasemin Hatipoğlu’na ait ‘Her Şey Zarafetle’ adlı bir sunum gerçekleştirildi. Sunumun ardından Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Hatice Nilüfer Süzen’in Resim Atölye Öğrencileri Karma Sergisinin açılışı yapılarak sergi ziyaret edildi.

Editör: Tahir Aygün