Denizli Haber - Cumhuriyetin 100. Yılı etkinlikleri kapsamında PAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen etkinliklerden ilki “Pembe Ekim Meme Kanseri Farkındalık Etkinliği” oldu. Düzenlenen etkinliğe Dekan Prof. Dr. Sevgi Özkan başta olmak üzere akademisyenler ve davetliler katıldı.

Pembe Ekim Meme Kanseri Farkındalık Etkinliği’nde “Pembe Uçurtma” Uçuruldu

Denizli'de aramızdan ayrılanlar 07-09-2024 Denizli'de aramızdan ayrılanlar 07-09-2024

PAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevgi Özkan programda yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: “Meme kanseri hakkında toplumları bilinçlendirmek için Amerikan Kanser Birliği tarafından 1985 yılında Ekim ayı ‘Meme Kanseri Farkındalık Ayı’ olarak ilan edilmiştir. Dünya sağlık Örgütü 2004 yılında 1-31 Ekim tarihleri arasını ‘Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı’ olarak belirlemiştir. Bu tarihten itibaren ülkemizde Ekim ayında ‘Meme Kanseri Farkındalık Ayı’ olarak etkinlikler düzenlenmektedir. Cumhuriyetimizin 100. Yılı Etkinlikleri kapsamında hazırlanan, Pamukkale Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ev sahipliğinde, İl Sağlık Müdürlüğü ve Onkoloji Hemşireler Derneği Meme Bakım Hemşireliği alt çalışma grubunun destekleriyle meme kanserine farkındalığını artırmak amacıyla 16 Ekim 2023 tarihinde ‘Pembe Ekim Meme Kanseri Farkındalık Etkinliği’ düzenlenmiştir. Etkinlik kapsamında katılımcılara meme kanserine yönelik eğitim fakültemiz öğretim elemanları tarafından verilmiş olup, fakültemiz önünde yer alan Kanser Tarama Tırı-Pembe Tır’da katılımcıların meme kanseri taramaları yapılmıştır. Pembe Tır yanında yer alan stantta fakülte öğrencileri tarafından daha fazla sayıda insana ulaşmak amacıyla pembe kurdele ve kendi kendine meme muayenesi broşürü dağıtılmıştır. Pembe Tırın Sağlık Bilimleri Fakültesi önünde 16-20 Ekim tarihleri arasında kalması ve taramalarına devam etmesi planlanmıştır. Bununla birlikte Pembe Tırın yer aldığı bölgede gece aydınlatmalarının pembe olması planlanmış ve öğrencilerimizin meme kanseri konusunda farkındalıklarını artırmak için Pembe Uçurtma etkinliği düzenlenmiştir. Sağlık Bilimleri Fakültesi olarak toplum sağlığını koruyucu ve geliştirici önlemleri almayı ve toplum sağlığına yönelik en üst düzeyde katkı sağlamayı devam ettirmekteyiz.  Meme kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık ayı olarak belirlenen bu ayda daha bilinçli ve sağlıklı bir topluma ulaşmayı temenni ediyorum.”

Hayata El Ver Farkındalık Etkinliği

Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin Cumhuriyetin 100. Yıl Etkinlikleri kapsamında düzenlediği bir diğer etkinlik ise PAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’ın ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Necip Atar’ın  da katıldığı “Hayata El Ver Farkındalık Etkinliği” oldu. Etkinlikte Dr. Mustafa Yorgancı Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencilerine eğitim verdi.

PAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevgi Özkan etkinkikte yaptığı konuşmada şunları aktardı: “Kalp durması ve kalp masajının önemi konusunda farkındalığı arttırmak amacıyla her yıl 16 Ekim’i içine alan haftada birçok ülkede "World Restart a Heart Day (Kalbi Canlandırma Günü)" başlığı altında ‘Kalp Durması Konusunda Farkındalığı Artırma Günü’ olarak çeşitli etkinlikler yapılmaktadır. Avrupa Resüsitasyon Derneğinin desteklediği ‘Hayata El Ver’ projesi ile toplumun her kesimine ‘ani kalp durması’ ile karşılaştıklarında yapılması gerekenleri öğretmek, mümkün olduğunca çok kişiye ‘temel yaşam desteği’ eğitimi vermek amaçlanmaktadır. Sağlık Bilimleri Fakültesi olarak toplum sağlığını koruyacak ve geliştirecek etkinliklerde yer almayı önemsemekteyiz. Bu bağlamda bu önemli konuyla ilgili farkındalık yaratmak amacıyla bizde ‘Dünyada herkes hayat kurtarabilir’ demekte ve bu söylemi mümkün olduğunca çok kişiye yaymayı hedeflemekteyiz. Etkinliğe katılım sağlayacak herkese ‘hayata el ver’ diyerek kalp masajı deneyimi edinmesini planlamaktayız. Bu amaç doğrultusunda, Cumhuriyetimizin 100. yılında 100 kişiyle aynı anda kalp masajı yapmayı amaçlamakta ve yüzlerce kişiyle bu etkinliğe devam etmeyi istemekteyiz. Toplumun her kesiminden bireylere ulaşmayı hedeflediğimiz bu etkinliğin ani kalp durmalarında kalp masajının önemiyle ilgili farkındalık yaratmasını beklemekteyiz. Bu farkındalığın katılımcılarda kalp masajının önemine dair bilgi ve davranış değişikliği yaratarak toplum sağlığına önemli katkı sağlamasını diliyoruz.”

Rektör Kutluhan: “Yaşamın devam ettiği her yerde kalp masajına ihtiyaç duyulabilir”

Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin aynı anda kalp masajı yaptığı etkinlikte konuşan Rektör Kutluhan ise şunları kaydetti: “Kalp masajı bilmenin önemine dikkat çekerek; yaşamın devam ettiği her yerde kalp masajına ihtiyaç duyulabilir. Kalp masajı ve suni teneffüs gibi ilk yardım uygulamalarını sadece doktorlardan beklemek sonrasında geri döndürülemez sonuçlara sebep olabilir. Bu nedenle kalp masajı yapabiliyor olmak önemlidir. Bu etkinliği düzenlediği için Dekanımız Prof. Dr. Sevgi Özkan nezdinde Sağlık Bilimleri Fakültemize teşekkür ediyorum.” ifadelerine yer verdi.

Rektör Prof. Dr. Kutluhan, Dr. Mustafa Yorgancı’ya etkinliğe katkılarından dolayı programın sonunda teşekkür belgesi takdim etti.

Editör: Tahir Aygün