Denizli Haber - İYİ Parti Denizli 2. sıra milletvekili adayı İbrahim Şenel sosyal medya hesabından "Öğrenci Andı" temalı bir video yayınladı. Videoda Şenel ellerinden tuttuğu kız ve erkek ilkokul öğrencileriyle birlikte Öğrenci Andı'nı söylüyor, okulların boş bahçelerinden ise çocuklar tekrar ediyor.

"ANDIMIZ'I GERİ GETİRECEĞİZ"

Sosyal medya hesaplarından binlerce etkileşim alan video hakkında konuşan Şenel iktidara gelmeleriyle birlikte Öğrenci Andı'nı da geri getireceklerini söyleyerek, "Anlaşılmaz bir kararla kaldırılan Andımız'ı iktidara gelmemizin ardından yüce Türk Milleti'ne iade edeceğiz. Türk olmakla sorunu olanları da sandığa gömeceğiz." dedi.

ÖĞRENCİ ANDI NASIL KALDIRILDI?

2013: Dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 30 Eylül 2013'te açıkladığı "Demokratikleşme Paketi" sonrası, 8 Ekim 2013 tarihinde yapılan yönetmelik değişimi ile yürürlükten kaldırıldı. Türk Eğitim-Sen, birkaç gün sonra, yürürlükten kaldırma kararının iptali istemiyle Danıştay'a dava açtı.

2018: Türk Eğitim-Sen'in açtığı davada ilk karar beş yıl sonra çıktı. Danıştay 8. Dairesi'nin, oy çokluğu ile aldığı kararla, and metninde "Anayasa'da anlamını bulan kavram ve ilkeler olduğu" gibi gerekçelerle, oy çokluğuyla düzenleme iptal edildi ve yeminin yeniden okutulmasının önü açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu kararı o günlerde, "Bizim andımız İstiklal Marşımızdır ve İstiklal Marşımızla beraber yolumuza devam ediyoruz" sözleriyle eleştirmişti.

2021: Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2018 yılındaki bu karara ilişkin yaptığı itiraz, geçen Cuma günü Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından karara bağlandı ve andın okutulması yönündeki kararı iptal etti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli karara tepki gösterdi.

Editör: Tahir Aygün