Denizli Haber - 2017 yılında başlayan ve 4 yıl süren yüzey araştırmalarının ardından kazı çalışmalarının başladığı Denizli'nin Tavas ilçesi Kayaca Mahallesi bölgesindeki Omurgalı Fosil Lokalitesi'nde yeni bulgulara ulaşıldı. Geçtiğimiz yıllarda burada karınca yiyen ve domuz fosilleri bulunmuştu, ancak bu yıl bu hayvanlara ait kafatası ve bazı eksik fosiller keşfedildi.

Kazı çalışmalarının ikinci yılında, oklu kirpi, kılıç dişli kedi ve kuş fosilleri bulundu. Bilim insanları, kuş fosillerinin nadir bulunan kemiklerden oluştuğuna dikkat çekti ve bu bulgunun büyük önem taşıdığını belirtti. Ayrıca, Anadolu'da çok az yerde rastlanan oklu kirpiye ait buluntuların da bulunması heyecan yarattı.

DENIZLI-DE-7-MILYON-YILLIK-FOSILLER-BULUNDU--6-1694597504

Bilim insanları ayrıca fosil lokalitelerinde genellikle etoburların oranının yüzde 5 civarında olduğunu ancak bu alanda bu oranın yüzde 10'un üzerinde olduğunu belirtti. Bu durum, bölgenin paleontolojik açıdan ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

DENIZLI-DE-7-MILYON-YILLIK-FOSILLER-BULUNDU--1-1694597395

Geçen yıl bulunan ancak tamamlanmamış fosillerin de zamanla ortaya çıkmaya başladığı belirtildi. Bu fosiller, türlerin belirlenmesine yardımcı olacak ve alanda en az 23 farklı hayvan türünün yaşadığına dair önemli kanıtlar sunuyor. Bilim insanları, kimyasal ve jeolojik çalışmalarla yaş aralıklarını daha kesin bir şekilde tespit etmeyi hedefliyorlar.

Editör: Tahir Aygün