Denizli haber - Yetkililer proje kapsamında istihdam sağlayan firmaları ziyaret ederek istihdam edilen vatandaşların mevcut çalışmalarını, proje ile ilgili memnuniyetlerini dinlediler ve işverenler ile projenin nasıl geliştirilebileceği konusunda fikir alışverişinde bulundular.

“Geçici Koruma Altındaki Suriyeli ve Türk Vatandaşları İçin İnsana Yakışır İşlerin Desteklenmesi Projesi” kapsamında Denizli Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) arasında 28.04.2022 tarihinde imzalanan İŞMEP (İşyerinde Mesleki Eğitim ve Gelişim Programı) kapsamında tekstil, makine ve mermer sektörü öncelikli olmak üzere 100 Suriyeli ve 100 Türk vatandaşın çalışma onaylarının alınması ve mevcut eleman arayan firmalara yerleştirilip meslek sahibi olması amaçlanmıştır.

Denizli OSB olarak proje kapsamında DOSTEM Mesleki Eğitim Merkezi bünyesinde kurulan Denizli ILO Ofisi Proje ekibi 01.06.2022 tarihi itibariyle mesleki eğitim ve istihdam çalışmalarına başlamıştır. Denizli ILO Ofisi Proje Ekibi, DOSTEM Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Hakkı ÖZTÜRKER koordinatörlüğünde 6 kişilik bir ekip ile firma ziyaretlerine başladı.

Proje uygulama sürecinde işe yerleştirilecek Geçici Koruma Altındaki Suriyeli ve Türk Vatandaşların çalışma başvuruları, izinlerin alınması ve mesleki eğitim ile istihdam alanlarına yönelik çalışmak isteyen kişilerin başvuruları değerlendirilerek, ILO Projesinden yararlanıp yararlanamayacakları belirlenmiştir. Geri kalan 9 aylık süreçte işe yerleştirilen kişilerin destek ödemeleri ve firmalardan alınacak matbu belgeler tamamlanarak işyerlerine firmalara teşvik ödemeleri gerçekleştirilmiş ve mesleki becerilerin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Proje kapsamında istihdam gerçekleştirilen firmalar 6 ay boyunca istihdam edilen kişi sayısınca asgari ücretin %30’u ve SGK prim desteklerinden faydalanmışlardır.

İLO İŞMEP Projesinde güncel durum incelenmiş, yaklaşık 400 kursiyer firmalar ile mülakata alınmış, mesleki gelişim eğitimleri verilmiştir. SGK girişi yapılmış olan 158 aday ise teşvik desteğinden yararlandırılmıştır. İşe yerleştirilen bu adayların 97’si Türk vatandaşı 61’i de Geçici Koruma Altında ilimizde yerleşim gösteren Suriye vatandaşıdır.

“Ziyaret sırasında göstermiş olduğu misafirperverlik dolayısı ile Bölge Müdürü Ahmet TAŞ’a teşekkürlerini sunan Proje Koordinatörü Emily HARWIT, Denizli Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü ile gerçekleştirilen proje kapsamında başarılı bir organizasyon içerisinde olduğunu, firmaların istihdam edilen çalışanlara yaklaşımlarından memnuniyet duyduğunu belirtti. Denizli OSB ILO Ofisi proje koordinatörü Hakkı ÖZTÜRKER ve proje ekibine yapmış oldukları çalışmalar için teşekkür eden Emily HARWIT, özellikle Engelli istihdamı konusunda projenin gerçekleşmiş olduğu 6 il içerisinde Denizli OSB’nin ilk sırada olduğunu belirtti. Denizli OSB ile iş birliklerinin devam edeceğini ve yeni projeler ile çalışmaların süreceğini belirterek ziyaret tamamlandı.”

Editör: Tahir Aygün