Denizli Haber - Vizyongöz Hastanesi Medikal Estetik Birimi’nden DoktorÖzgür Nalbant ve Diyetisyen Fatma Nur Armağan’dan saç ekimi sonrası ve saç sağlığı için beslenmeye dair hayati ipuçları!

Saç ekimi, öncesinde ve sonrasında birçok unsura dikkat edilmesi gereken önemli bir operasyondur. Beslenmenin, sağlığın korunması ve sürdürülebilmesi için hayatımızda önemli bir yere sahip olduğunu herkesin bilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Fatma Nur Armağan; yaşam kalitemizi etkileyen beslenmenin, saç ekimi operasyonundan sonra da oldukça önem kazandığının altını çiziyor. Saç ekimi sonrası beslenmenin kaliteli ve sürece uygun olması saç ekimi başarısını olumlu olarak etkileyecek faktörlerdendir.

Whatsapp Image 2024 07 25 At 12.34.19 (1)

Sağlıklı beslenme genel sağlık durumumuzu korumanın yanı sıra; saç köklerinin sağlığını ve kalitesini de doğrudan etkiler. Saç ekimindensonra saç derisinin iyileşmesini desteklemek, saç büyümesini desteklemek ve herhangi bir komplikasyonu önlemek için belirli besinlere ihtiyaç vardır. Operasyon sonrasında, deri iyileşme sürecinde; proteinler, vitaminler ve mineraller gibi pek çok besin öğesi gereklidir. Bu besin maddeleri kollajen üretimi, hücre yenilenmesi ve saç dökülmesinin önlenmesi için hayati öneme sahiptir. Bu anlamda beslenme tercihleriniz için hekiminizin ve diyetisyeninizin önerilerine dikkat etmeniz gerekmektedir.

Vizyongöz Hastanesi Medikal Estetik Birimi’nden Doktor Özgür Nalbant ve Diyetisyen Fatma Nur Armağan’ın derlediği; gerekli besin öğelerini vücudunuza nasıl alabileceğinize dair bazı ipuçları:

Saç Ekimi Operasyonu Sonrası İlk 2 Haftanın Önemi!Vücudunuzu uzun süre aç bırakmamaya özen göstererek, ara öğün ve ana öğün atlamamaya gayret edin.

Yeterli su tüketimi ihmal edilmemesi gereken bir diğer noktadır. Saç ekimi işlemi sonrasında minimum 2-2.5 litre su tüketmeye özen gösterilmelidir. Yeterli miktarda su içmek, aynı zamanda vücut ısısını da kontrol ettiği için bu süreci olumlu etkileyecektir.

Kahvaltılarda yumurta ve peynir tüketimi ile proteine yer verilmelidir. Protein yeterliliği açısından haftada 2-3 kez az yağlı veya yağsız tavuk/et/balık tüketimine de yer verilebilir. Ana öğünlerde biber, brokoli, ıspanak, kabak ve havuç gibi sebzeler tüketilebilir.

Uzun süreli açlığı önlemek adına ara öğünlerde çiğ badem, çiğ fındık, ceviz, 1 avuç kabak çekirdeği, kaju gibi kuru yemişler tüketilebilir. Günlük 2 porsiyon taze mevsim meyvelerinden tüketmeye özen gösterilmelidir. Bu meyvelere ara öğünlerde yer verilebilir.

Özellikle saç derisi sağlığına katkıda bulunan ve saç foliküllerinin büyümesini destekleyen A, C, D ve E vitaminlerini; meyvelerden, sebzelerden, süt ürünlerinden veya hekiminiz önerisi ile takviye olarak alınabilir.

Balık, keten tohumu ve cevizde bulunan Omega 3 yağ asitleri iltihabı azaltmaya ve saç derisi sağlığını desteklemeye yardımcı olacaktır, beslenmenizde mutlaka yer verin.

Gazlı, asitli ve şekerli içeceklerden, işlenmiş meyve sularından, unlu mamullerden ve yüksek şeker içeren paketli gıdalardan kaçınılmalıdır. Aşırı çay, kahve ve kafein tüketimi iyileşme sürecini olumsuz etkileyebileceği için sınırlandırılmalıdır.

Saç Sağlığında Besinlerin Rolleri!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Nur Armağan; saç sağlığı için temel besinlerden birinin proteinler olduğunu belirterek, saçın yapı taşı olan keratin için gerekli olduğunun önemini vurguluyor. En uygun protein kaynaklarının ise yağsız et, balık, tavuk, yumurta ve baklagillerden oluştuğunu belirtiyor. Taze mevsim meyveleri, yeşil yapraklı sebzeler ve süt ürünleri tüketiminin gerekli vitaminleri vücudumuza almada rolünün büyük olduğunun altını çiziyor.

Vizyongöz Hastanesi Diyetisyeni Fatma Nur Armağan: ‘Çinko, demir ve selenyum saç büyümesi ve saç derisi sağlığı için çok önemlidir. Bunları karşılamak için ise; fındık, yağlı tohumlar, tam tahıllılar ve yağsız et tüketimini hayatınıza dahil edin.

Antioksidan besinler; vücuttaki toksinlerin atılması ve vücut için zararlı maddelerin temizlenmesinde etkili kaynaklardır. Antioksidan özelliğe sahip olan E vitamini, yaraların iyileşmesinde büyük rol oynayacaktır. E vitaminini takviye olarak alabileceğiniz gibi; kuruyemişler, zeytinyağı gibi ürünlerden de faydalanabiliriz.’Saç ekimi operasyonu sonrası sağlıklı beslenme konusunda bilgilendirmelerde bulunan Dr. Özgür Nalbant ve Dyt. Fatma Nur Armağan’dan Vizyongöz Hastanesi’nde süreç ile alakalı bilgi ve destek alabilirsiniz.