Denizli Haber -  Türkiye’de 150 belediyenin üyesi olduğu Enerji Kentleri Birliği (EKB) 2023 Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Balıkesir’in Edremit ilçesinde yapıldı. Toplantıya, Enerji Kentleri Birliği Başkanı ve Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Birol Şahin, birlik üyesi belediye başkanları, meclis üyeleri ve davetliler katıldı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde yapılan toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Zolan, 1997 yılında Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği adıyla kurulan ve 2019 yılında Enerji Kentleri Birliği adını alan birliğe bugüne dek emek veren birlik başkanları ve meclis üyelerine teşekkür etti. Türkiye’de 71 ilde jeotermal kaynak potansiyelinin yanı sıra yenilenebilir enerji kaynaklarının çeşitlenmesiyle isim değişikliğinin yapıldığını anlatan Başkan Zolan, enerjinin önemine dikkati çekti.

Enerji Kentleri Birliği, Başkan Zolan başkanlığında toplandı (6)

ENERJİNİN YÜZDE 55’İ YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINDAN

Enerjinin hayatın kaynağı olduğunu işaret eden Başkan Zolan, dünyada enerji üzerinde her türlü mücadelenin verildiğini vurgulayarak, “Bir ülkenin tam bağımsızım diyebilmesi için kendi enerjisini de sağlıyor olması gerekiyor. Kendi enerjisini sağlayamayan bir ülkenin tam bağımsızım demesi mümkün değil" dedi. Türkiye’nin rüzgar, güneş, jeotermal, biokütle gibi yenilenebilir ve çevreye duyarlı enerji kaynaklarına sahip olduğunu anlatan Başkan Zolan, son 10 yılda atılan adımlarla enerji üretiminin yüzde 55’inin söz konusu yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edildiğini kaydetti.  Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynakları, doğalgaz ve diğer ithal kaynaklarla birlikte kendi enerjisinin yüzde 67’sini üretir durumda olduğunu kaydeden Başkan Zolan, “Enerji bağımsızlığına ulaşmak için gayretlerimizi devam ettirmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Enerji Kentleri Birliği, Başkan Zolan başkanlığında toplandı (2)-1

TÜRKİYE’NİN ENERJİ KAYNAKLARINA DİKKATİ ÇEKTİ

Karadeniz’de keşfedilen doğalgazın çok kıymetli olduğunu söyleyen Başkan Zolan, "İthal ettiğimiz doğalgaz için verdiğimiz dövizleri artık ülkemiz içerisinde kullanacağız. Daha yeni kaynaklarında bulunmasını da arzu ediyoruz. Gabar’da bulunan petrol kaynağı da çok kıymetli, bunların devamının gelmesini temenni ediyoruz. Ülkemiz tüm kaynaklarını kullanabilir hale gelirse geleceğimiz de o kadar güvende olur" dedi. Başkan Zolan’ın açılış konuşmasının ardından Enerji Kentleri Birliği 2022 Yılı Faaliyet Raporu görüşüldü, daha sonra encümen, plan bütçe komisyonu ve kesin hesap komisyonu seçimleri yapıldı.

Editör: Tahir Aygün