Denizli Millet Vekilimiz Sayın Nihat Zeybekçi, 65.hükümette Ekonomi Bakanlığı görevini üstlenmiştir. Öncelikle kendisini tebrik eder, başarılar dileriz. Sayın bakanımız bundan önceki 61,62 ve 63.hükümetlerde de Ekonomi Bakanlığı yapmıştır. Çardak İlçemizde yer alan Özdemir Sabancı O.S.B. ve Denizli Serbest Bölgesi uzun zamandır atıl halde durmaktadır. 2014 yılında yapılan yerel yönetim seçimlerinde Ak Parti adayı Sayın Osman Zolan’ın seçim beyannamesinde bu hususa yer verilmiş olup o dönemde Ekonomi Bakanı olan Sayın Nihat Zeybekçi tarafından da yasal düzenleme sözü verilmiştir. Yeniden Ekonomi Bakanlığı görevini üstlenen Sayın Nihat Zeybekçi’nin konuyu en kısa zamanda ele alacağına olan inancımız ile daha önce Dünya Gazatesinde yayınlanan bir makaleyi sizlerle paylaşmak istiyoruz. 

“Çardaklı bir okurumun üzüntüsünü ilettiği Özdemir Sabancı OSB ve serbest bölge konusunu Denizli Sanayi Odasına iletip bilgi aldım. Uzun yıllar önemli sorunlar yaşayan Özdemir Sabancı OSB’sinin arsa fiyatı ucuz, lojistik imkânları uygun, işgücü imkânı yüksek, altyapısı hazır olarak küllerinden doğmuş olduğunu ve yatırımcı beklediğini öğrendim.

Denizli’nin Çardak ilçesinden bir sevgili okurum, gönderdiği e-posta da “2002 yılında faaliyete geçmesi beklenen aradan 12 yıl geçmesine rağmen bir türlü hayata geçemeyen bir Serbest Bölgemiz var. Serbest Bölgelerin eski ruhsata dayalı ayrıcalıkları aşikârdır. Bunun yanında Özdemir Sabancı OSB, uluslararası hava alanı, tren yolu, Nato askeri bölgesi ve Ankara/İstanbul kara yollarına sahiptir. Denizli ilinde bir servet çürümeye terkedilmiş durumdadır. Bu ilin bir Ekonomi bakanı vardır. Bir Çardaklı olarak her geçtiğimde gördüğüm manzara içimi sızlatıyor” diyor.

Bu konuyu Denizli Sanayi odasına iletip, görüş aldım: “Lojistik açıdan Türkiye’deki diğer OSB’lerle karşılaştırıldığında çok iyi konumda olan Çardak Özdemir Sabancı OSB, Denizli Sanayi Odasının tamamen kendi imkânlarıyla yaptığı bir OSB’dir. 1990’ların başında Denizli sanayii ivmelendi, art arda yatırımlar yapılmaya başlandı. Denizlili sanayiciler, Denizli Sanayi Odası öncülüğünde bir borç yükü altına girdiler. Ancak, krizler nedeniyle 1998-99 da ve 2001’de yatırımcılar geri çekildi. Bütün Türkiye’de olduğu gibi Denizli’de de yatırımlar durdu. Çardak OSB için alınan krediler nedeniyle Denizli Sanayi Odası ciddi bir borç yüküyle yüz yüze kaldı. 10 yıl içerisinde tüm borç kapatılarak, başlanılan noktaya geri dönülmesi sağlandı. Bu süre içersinde Çardak OSB’de sadece bir fabrika faaliyete geçti.

Yatırımcıların ilgilerini canlandırmak ve büyük yatırımları çekmek için 2011’de çalışma başlatıp, bölgenin tüm imar planı baştan sona yenilendi. En küçük parselin 25.000 metrekare olduğu bölgede 85 sanayi parseli bulunuyor. Bunlardan 84’ünün arsa tahsisi yapıldı. Tüm parseller yatırıma hazır durumda. Elektrik, su, telekomünikasyon hattı bağlantıları mevcut.

Bölgede 14 km asfalt yol, 15 km içme su hattı, 13,5 km kanalizasyon hattı, 15 km yağmur suyu drenaj hattı, 27 km yeraltı gerilim elektrik hattı, 1000 abonelik yer altı telekomünikasyon şebekesi tamamlanmış durumda. Ayrıca, 120 MW güce sahip elektrik şebekesi, 2 adet sondaj kuyusu ve 2 adet 2.500 metre küplük su deposu da hazır durumdadır.

Devlet teşvikleri konusunda hep çok şanssız olan Denizli’de, Çardak Özdemir Sabancı OSB lojistik özellikleriyle, dezavandajları ortadan kaldıracak niteliktedir. Havaalanına bitişik, hızlandırılmış tren hattının sınırından geçen, hem iç Anadolu, hem de Ege’ye bağlanan kara yolu ana artellerinde yer alan, Çardak Özdemir Sabancı OSB başka OSB’lerde bulunmayan avantajlara sahip durumdadır. Ayrıca, Çardak OSB’ye yatırım yapanlar hem bölgede köyden kente göçen niteliksiz işgücünden, hem de Pamukkale üniversitesinin yörede açtığı Meslek Yüksek Okulu nedeniyle oluşan nitelikli iş gücünden faydalanabileceklerdir. OSB’de arsa metrekare fiyatları diğer OSB’lere kıyasla çok uygundur. Denizli Sanayi Odası bölgede iş ve aş yaratılması için fiyatı ucuz, , altyapısı hazır, iş gücü imkânlı bir OSB’de yatırım alanını yatırımcılara sunuyor.”

Bu gelinen noktanın Çardaklı sevgili okurumun üzüntüsünü sonlandıracağına inanıyorum. Hele bir de önemli bir Sabancı Holding yatırımının rahmetli Özdemir Sabancı’nın adını taşıyan OSB’ye gelmesi mümkün olursa, bölgedeki yatırımların hızla ivmelenmesi, bir biri ardına bölgeye önemli yatırımlar yapılması söz konusu olacaktır…”

 

                O.S.B. ve Serbest Bölgeler Ekonomi Bakanlığı sorumluluğundadır. Milyonlarca dolarlık yatırımın çürümeye terk edilmesi vicdanlarımızı sızlatmaktadır. Bu bölgeye yapılacak yatırımların önündeki en büyük sorun arıtma tesisi yapılamamasıdır. Bölgenin altında yer alan tuz gölünün koruma altında olması sebebiyle arıtma tesisine izin verilmemektedir. Hal böyle de olunca yatırımcıları cezbetmemektedir. Gerek arıtma tesisi hususunda gerekse de özel ayrıcalık ve avantajlar ile söz konusu bölgelerimizin faal hale getirilebileceğini düşünüyoruz. Sayın Bakanımızın da bu hususta gerekli hassasiyeti göstereceğine olan inancımız ile konuyu gündeme taşımak istedik.

 

Sayın Bakanımızın 09 Haziran 2016 günü bakanlıkta gerçekleştirilen basın toplantısında “Gerekiyorsa tek tek, bire bir o sektörle ilgili firmalarımızla konuşacağız. Gerekiyorsa gayet şeffaf, kamuoyuna açık şekilde, bir tek firma için eğer Bakanlar Kurulu kararı veya kanun gerekiyorsa bunu yapacağız." söylemi bize güç vermiştir. Güçlü bir ekonomiye sahip, istihdam problemi olmayan ve göç alan bir şehirde refah düzeyinin yükseleceği aşikârdır. Bu durumda da yeni yatırımlar, farklı sektörler baş gösterecektir. Böyle bir ortamda zincirin halkası olarak biz meslek mensuplarına da işverenin, sanayicinin yanında olup onları mali açıdan yönlendirmek düşecektir ki biz bu göreve hazırız.

Murat Sayar/S.M.Mali Müşavir

 Asist Denetim Danışmanlık S.M.Mali Müşavirlik Ltd.Şti.

www.asistdenetim.com.tr/[email protected]