Denizli Haber - Hazar Takım Ekip Lideri Serhat Duras, geliştirdikleri roketin seri üretime geçmesi için yatırımcılardan destek beklediklerini ifade ederek, “Ürünün bütün alt sistemlerinin tasarımı özgün bir şekilde yapılmıştır. Roketin toplam uzunluğu 2300 mm, genişliği ise 120 mm’dir. Gövde ve burun malzemelerinde karbon fiber kullanılmıştır. Buluşumuzun birçok sektöre katkısının olacağını düşünüyorum. Bu konuda yatırımcılardan destek bekliyoruz” dedi.

Roketin işleyiş sistemine ilişkin bilgi veren Duras, “Ürün iki sefer ayrılma gerçekleştiriyor. İlk paraşütte faydalı yük ve roketin burun kısmının ayrılması gerçekleşiyor. İkinci paraşüt ise sürüklenme paraşütü olup motor ve aviyonik gövdenin sürüklenmesini azaltmak için kullanılıyor. Ana paraşüt ise zemine 500 metre yükseklikte açılıp aviyonik ve motor gövdesinin zemine sağlam bir şekilde inmesini sağlıyor” diye konuştu.

Sanayi ile bireysel buluşçuların bir araya gelmesinin öneminden bahseden Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut, Ekonomi Bakanlığının 2018-2022 Stratejik Planına göre Yüksek teknolojili ürünlerin Türkiye'nin toplam ihracatındaki payının 2019’da yüzde 4,5'e, 2020'de yüzde 5'e, 2021'de yüzde 5,5'e ve 2022'de yüzde 6'ya yükseltilmesi hedefleniyor. Plan kapsamında belirlenen hedefler içerisinde; ihracatın kalitesini artırmak adına orta ve yüksek teknolojili ürünlerin ihracat içerisindeki payının yüzde 40 ulaştırılması da var. Bu çerçevede Bakanlığımızın belirlediği hedeflere ulaşması için bireysel buluşçuların icat ettikleri ürünlerin seri üretim aşamalarının da desteklenmesi gerekiyor. Böylece ihracatımızda yüksek teknolojili ürünlerin payını da artırmış olacağız” dedi. 

Editör: TE Bilişim