Bu gün öğretmenler günü. Atatürk’ün baş öğretmenliği kabul edişinin yıldönümü. Öğretmenlerin en mutlu günü. Öğrencilerin öğretmenlere sevgilerini gösterme fırsatı bulduğu gün. Toplumun öğretmenlere saygı ve sevgisini sunma günü. 24 Kasım Öğretmenler günü. Eğitim sisteminin ve öğretmen haklarının hatırlandığı gün. Büyük büyük sözlerin söylenip ertesi gün unutulduğu gün. Büyük Atatürk’e sormuşlar: Milletvekili maaşlarını ne yapalım Paşam? Verdiği cevap çok anlamlıdır: Öğretmen maaşlarını geçmesin. Günümüzde yapacağımız karşılaştırmada öğretmen maaşlarının  milletvekili maaşları yanında ne kadar küçük kaldığını görürüz. İtibar kaybı da aynı oranda olmuştur . Nedeni siyasilerin eğitime ve öğretmene az değer vermesidir. Bir ülkenin gelişmesinin eğitime verilen değerle orantılı olduğunu herkes bilir. Siyasiler, ayrım yapmadan hepsi, kendilerini ve oylarını düşünmekten ülkeyi ve eğitimi boş verdiler. Eğitime ve öğretmene yatırım yapmayı kestiler. Geldiğimiz nokta eğitimde en geri kalmış ülkeler arasındayız.

Dünyada eğitime örnek gösterilen köy enstitüleri projesini gerçekleştirenler bizim insanlarımızdı. Ne oldu da o aydınlanmacı eğitimden uzaklaşıp bu hale geldik? Sokaklar, meydanlar eğitimsiz diplomalılarla doldu. Okullar, dersaneler, kurslar yarış pistlerine döndü. Herkes soru çözme ve çözdürme peşinde. Düşünmeyi, akıl yürütmeyi, kitap okumayı sevdirmeyi düşünmüyor, veliler de öğretmenler de. Değerli olanlar soru çözdürenler, sınav kazandıranlar. Çocuklarımız robotlara döndü. Bir an önce eğitim reformu yapılmalı. Öğretmen sorunları çözülmeli, sınav sistemleri elden geçirilmeli. Hatta sınavlar kaldırılmalı. Yeni ölçme değerlendirme yöntemleri bulunmalı.

Öğretmenler günü, en sevdiğim günlerdendir. Birçok öğrencimden kutlama mesajları alırım. Sevgi ve saygı dolu sözcükler ayaklarımı yerden keser. Hatırlanmak kadar güzel bir duygu yoktur sanırım. Bütün öğretmen arkadaşlarımın aynı duygular içinde olduğunu biliyorum. Ama gerçekle yüzleşmek çok çabuk oluyor, kutlamalar bitiyor gerçek güneş gibi ortada kalıyor.

En iyi öğretmenler anne babalardır, çocuğun yakın çevresidir. Onların davranışlarını kopyalar çünkü çocuklar. Eğitim sorunlarımızdan en önemlisidir bence bu konu.

Çağdaş, laik,  kadın erkek eşitliğini benimseyen, zengin fakir ayrımı yapmayan eğitimcilerin, aynı kriterlerde öğrenci yetiştirdiği bir eğitim düzeni istiyorum.

ÖĞRETMENİM DİYEN HERKESİN, EĞİTİME KATKI KOYAN HERKESİN ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLU OLSUN.