Denizli Haber - Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahadır Duman liderliğinde yürütülen kazı çalışmaları sırasında, tarih boyunca Lidya Krallığı döneminde kurulan Tripolis Antik Kenti'nde, Milli Mücadele dönemine ait bir siperin varlığına dair önemli bir keşfe imza atıldı.

Antik kentin yerleşimlerine dair zengin buluntuların elde edildiği Tripolis Antik Kenti'nde, Pamukkale Üniversitesi arkeologları, siperin kalıntılarını açığa çıkardı. Siper, doğu, güney ve batı yönlerinde zikzak şeklinde 1-1.5 metre genişliğinde ve toplamda 200 metre uzunluğundaydı. Siperin yaklaşık 104 metrelik bölümü kazılarak belgelendi.

Bahadır Duman, Menderes Ovası'na hakim bir konumda inşa edilmiş olan siperin, Tripolis Antik Kenti'nin kültürel dokusunun devamlılığını gösteren önemli bir unsur olduğunu ifade etti. Bu siperlerin, antik kentteki kültürel katmanlaşmanın 1920'lere kadar sürdüğünü gösterdiğini belirten Duman, bu keşfin tarihi önemini vurguladı.

Kazılarda ayrıca, siperleri kullananların yeme içme eşyalarını içeren çeşitli buluntular da ortaya çıkarıldı. Bu buluntular arasında pirinç mermiler, fişek kovanları, farklı boyutlarda tüfek parçaları, Portekiz ve Uruguay'dan ithal edilmiş konserve kutuları gibi önemli tarihi izler bulunuyordu.

Duman, siperin hemen arkasında yaklaşık 21 metrekarelik taş bir koğuşun da bulunduğunu açıkladı. Bu koğuşun, siperleri kullananların barınma birimi olarak yorumlandığını ve yaklaşık 8-10 kişinin barınabileceği bir alan olduğunu söyledi. Ayrıca, gaz lambası parçalarının da bu alanda bulunduğu tespit edildi.

Emekliye zamlı maaş farkı yattı mı, ne zaman yatacak? Emekliye zamlı maaş farkı yattı mı, ne zaman yatacak?

Prof. Dr. Bahadır Duman, bu keşiflerin Milli Mücadele dönemine ışık tutması açısından son derece önemli olduğunu belirtti. Aynı zamanda Cumhuriyet'in 100. yılını coşkuyla kutladıklarını ve bu arkeolojik kazıların bu coşkuyu daha da desteklediğini ifade etti.

Editör: Tahir Aygün