Günlük uyku düzeniniz var mı? Kaçta uyuyup kaçta uyanırsınız? Gece sık uyanma probleminiz var mı?

Kilo vermeye karar verdiğimizde uyku düzeni hiç aklımıza gelmez. Genellikle az yemeyi ya da yürüyüş yapmayı planlarız. Fakat iyi bir uyku düzeni kilo vermeyi kolaylaştırıyor.

Araştırmalara göre kısa uyku süresi çocuklarda obezite riskini %89 yetişkinlerde ise %59 oranında artırıyor. AMAN DİKKAT!

Düzensiz ve yetersiz uyku kilo alımına neden olabileceği gibi kilo alımı da uyku kalitesini düşürmektedir. Bu kısır döngüyü kontrol altına almak elimizde!

Yetersiz uyuyan kişilerde iştahın arttığı görülmüştür. Nedeni ise uykunun açlık tokluk hormonları üzerine etkisidir. Aynı zamanda yetersiz uyuyanlarda kortizol seviyeleri yüksek görülmüştür. Kortizol iştahı artırabilen bel çevresi yağlanmasına sebep olabilen bir stres hormonudur.

Uyku eksikliği sizi yüksek enerjideki karbonhidrat ve yağ oranı yüksek besinlere yaklaştırabilir. Seçimlerimizin kalitesini uyku kalitemiz etkiler.

Gece uyanıklığı yemek için de ayrılan vakti arıtırarak günlük enerji alımızı artıracaktır. Üstelik geç saatlerde yenen besinlerin kilo verme üzerine olumsuz etkisi ortada.

Yetersiz uykunun metabolizma hızını azaltacabileceği yönünde çalışmalar mevcut. Yetersiz uyku kilo verme sürecinde kas kaybına neden olabilmekte.

Uyku sizin spor enerjinizi artırarak fiziksel aktivitenizi sürdürülebilir kılacaktır.

Kötü uyku hücrelerin insüline dirençli olmasına neden olabilmekte. İnsülin direnciniz var ise uyku daha da önem kazanıyor.

Uyuyamıyorum Diyorsanız

Uykuya geçişi kolaylaştırmak için ise beslenmenize triptofan kaynaklarını dahil edin. Bunlar arasında en iyileri; süt, muz, yağlı tohumlar, yumurtadır.

Aynı zamanda kafeini uyumadan 4-6 saat öncesinden kesin. Çikolata,kola, çay, kahve kafein içerir. Bunların yanında kullandığınız ilaçlar da kafein içerebilmektedir.

Sıvı alımı kilo verme sürecinde çok önemlidir. Fakat uyku problemi çekiyorsanız uyumadan 1 saat öncesinde sıvı alımını kesin. Gece uyanmalarınızın sebebi uykuya yakın alınan sıvı olabilmektedir.

Diyetisyen Duygu Deryan