Pandemiden dolayı 2021’de Ağustos sonu itibariyle Yerli ve Yabancı misafir olarak Pamukkale’ye 800 bin civarında turist geldi. Bir önceki yıllara baktığımızda çok çok düşük bir sayı . 800 bin kişinin Pamukkale otel konaklamalarına yansıması ayrı bir facia. Bölge otellerinin ilk 8 aylık doluluk ortalaması %35 civarındadır. Gelen kişi sayısı ile otel doluluk oranlarına baktığınızda Turizmcilerin pek memnun olmadıklarını tahmin etmek çok da zor olmasa gerek. 

800 bin kişinin geldiği bölgede otellerin dolup taşması gerekir diye düşünüyoruz . Ama işin aslı öyle değil . Pamukkale bölgesi Akdeniz ve Ege sahillerine gidecek olan misafirlerimizin mola verme yerine döndü. 1 veya 2 gece bölgemizde kalmalarını sağlayamıyoruz.

2021 yılı Temmuz ve Ağustos aylarında Yurt dışında yaşamakta olan gurbetçi ailelerimizin Tatil tercihini Pamukkale ve Karahayıt Termal bölgesini tercih ettikleri için bir nebze de olsa biz turizmcilerin rahat bir nefes almalarını sağladılar.  

Pandemi döneminde Şu ülke kapılarını açtı , bu ülke yasaklarını kaldırdı gibi haberleri takip eder oldu herkes. Pamukkale bölgesinin konsepti itibariyle pazarı çok farklı . Şu milyon sayıda Rus, şu milyon sayıda Alman  ve şu milyon sayıda İngiliz misafirin gelmesi Türkiye turizminin genel için çok iyi , bölgemiz için pek de faydası yok . Avrupa ülkeleri tercihlerini Deniz, Kum ve Güneş  turizminden yana kullanmaktadır. Bizim gibi Termal sağlık ve Kültür turizmi yapan bölgelere Uzak Doğu ülkeleri gelmediği müddetçe işlerin pekte keyifli olamayacağını söylemek gerek .  

Evet !!!,

Pamukkale’de bir şeyler yanlış gidiyor. Yanı başımızda Afyon var . Afyon artık termal merkezi haline geldi.  Afyon ile Pamukkale’yi karşılaştırdığımızda inanın Pamukkale’nin artılarını anlatmakla bitirmezsiniz.  Artıların çok olmasına rağmen Pamukkale Afyon gibi iç pazarda çok da başarılı değil. Afyon bölgesi sadece iç Pazar misafirleri ile döngüyü sağlamaktadır. Pamukkale gibi yabancı misafirleri konsept olarak alabilme durumları da  yok. Buna rağmen Afyon bölgesi Pandemi döneminde bile doluluk olarak Pamukkale’nin çok ve çok üzerinde .

Sizce de bir şeyler yanlış gitmiyor mu ? Artık bu yanlışları tartışmak gerekmiyor mu ? Denizli’nin sadece sanayi ve Tekstil den değil , Bacasız sanayisi olan turizminin de  olduğunun bilinmesi için daha neyi  bekliyoruz  !!!!!