Halk arasında simit ya da balkon olarak adlandırılan bel çevresi yağlanması vücudumuzun diğer bölgelerindeki yağlanmadan daha tehlikelidir. Günümüzde yaygın olarak görülen bel bölgesi yağlanması direkt olarak iç organ yağlanmaları, kalp hastalıkları, diyabet, insülin direnci gibi sağlık problemleri ile ilişkilidir. Genlerimiz vücut yağ dağılımı üzerinde etkili olsa da sağlıklı beslenme ile kontrolü sağlamak elimizde. Genetik olarak bel çevresinde yağlanmaya meyilli iseniz ipleri elinizden bırakmayın.

Çok sağlıklı beslendiğinizi düşünüyor ve hala bel bölgesi yağlarınızdan şikayet ediyorsanız o zaman bir de tükettiğiniz porsiyonları gözden geçirin. Özyönetim ve denetimi sağlamada en etkili yollardan biri besin tüketim kaydı tutmaktır. Gün geliyor dün ne yediğimizi, nasıl yediğimizi ne zaman yediğimizi hatırlayamıyoruz. Hayattan beslenmek bu olmasa gerek! Ne yediğinizi, nerede yediğinizi not edin, yazın. 1 hafta geçtikten sonra değerlendirin, bu yöntemle bile boş kalori almaktan ister istemez kaçıyor olacaksınız.

PEKİ RİSK ALTINDA OLDUĞUMU NASIL ANLARIM?

Dünya Sağlık Örgütü  bel-kalça oranı kadınlarda 0.85’in altında, erkekler de ise 0.90 ‘nın altında olması gerektiğini söylüyor. O zaman vakit kaybetmeden mezuraları elimize alıp önce bel çevremizi, daha sonra basen çevremizi ölçüp bel çevremizi basen çevremize bölelim. Bu sayı 1’i geçtiğinde tehlike sinyalleri çalmaya başlıyor aman dikkat! 

Bel çevresi 88 cm’in altında olan kadınlar ve bel çevresi 102 cm’in altında olan erkekler şanslı diyebiliriz. Fakat bu rakamlara yakınsanız işinizi şansa bırakmayın, sürdürebilir sağlıklı beslenme yaşam tarzını benimseyin.

İPLERİ ELİNİZE ALIN! BEL ÇEVRESİ İLE SAVAŞMADA EN ETKİLİ YÖNTEMLER’i sıralıyorum.

1. Bol çözünür lif içeren besinleri tüketin. ( kırmızı meyveler, baklagiller, brüksel lahanası, keten tohumu vb.)

2. Trans yağ içeren gıdalardan uzak durun. ( marketlerde mutlaka etiket okuyun.)

3. Proteinden yeterli beslendiğinizden emin olun, bir beslenme uzmanından yardım alabilirsiniz.

4. Stresi azaltın. (yüksek stres bel çevresi yağlanması ile ilişkilendirilmiştir.)

5. Aerobik egzersizler yapın.

6. Şeker içeriği yüksek besinleri rutininizden çıkartın.

7. Basit karbonhidratlardan kaçının, tam tahıllara yönelin.

8. Gece 7 saat ve en önemlisi kaliteli uyku aldığınızdan emin olun.

9. Rutin beslenmenizde balığa yer verin.

Göbek yağını eritmenin sihirli bir çözümü yoktur. Kararlılık gerektirir. Pazartesi sabah başlayıp akşamına biten açlık diyetlerinden vazgeçin! Sürdürülebilir beslenme modeli benimseyin.