Son 5 kilo nasıl gider, neden kilo veremiyorum, ekmeği de kestim aslında öyle çok bişey de yemiyorum peki neden kilo veremiyorum? Diyorsanız yanlış bir şeylerin olduğu kesin. Kilo vermek için ekmeği feda etmek ya da kendimizi feda edip akşama kadar aç kalmak doğru değildir! Kilo vermek istiyorsanız vücuduna doğru yakıtı vermen şart.

PEKİ DOĞRU YAKIT NEDİR?

Doğru yakıt bir kombinasyondur aslında. Tek bir besin yağları yakmak için çözüm değildir. Yağları yakmak istiyorsak karbonhidrat, yağ ve proteinden dengeli beslendiğimizden emin olmalıyız. Yani işe karbonhidatları keserek başlamak en baştan yanlış yapmak demektir! Vücuda doğru yakıtı doğru oranda vermediğimiz zaman kendisini kıtlıkta algılayıp depolamaya geçecektir. O nedenle aslında obeziteye çok yemek sebep olacağı gibi hiç yememek de obeziteyi tetikleyecektir. Aman Dikkat!

DOĞRU ZAMAN

En çok yapılan yanlışlardan birisine geldik. Kişi sabah ve öğlen kilo verme uğruna açlığa dayanır. Akşam olduğunda ise büyük patlama yaşanır. Doğal olarak vücut kan şekeri düştüğü için karbonhidrat içeriği en yüksek besinleri ister. Akşam geç saatte yenen bu dengesiz öğün ise kilo vermeyi zorlaştıran etmenlerdendir. Kontrol elimizde!

Biz uyanıyoruz peki ya vücudumuz? Uyandıktan saatler sonra yapılan kahvaltı ve öncesinde tüketilen karbonhidrat içeriği yüksek besinler kilo vermenizi zorlaştıracaktır. Vücudunuzun metabolizmanızın uyanmaya ihtiyacı var. Doğru besini doğru zamanda verelim. Hele ki şeker hastalığı olan, insülin direnci olan bireylerde bu çok önemlidir.

MODA DİYETLER DENEMEK

Sürekli düşük kalorili ve farklı diyetler deneyip hızlı kilo verip tekrardan o kiloları geri alıyorsanız metabolizma hızınızla oynuyorsunuz demektir. Bilimsel dayanağı olmayan diyetler ile metabolizma hızınızı düşürmeyin. Bu konuda mutlaka bir beslenme uzmanından yardım almakta fayda var.

Kilo verememenizin tek nedeni besinler değildir. Hormonal bozukluklar, vitamin mineral eksiklikleri, stres, kötü uyku da kilo vermeyi zorlaştıran etmenler arasındadır. Bu nedenle rutin olarak 6 ayda bir kan tahlilili yaptırmanızda, kaliteli ve yeterli uyku almanızda fayda var.

EN ÖNEMLİSİ

Kilo vermek uğruna sağlığınızı feda etmeyin. Beslenme bir bütündür. Besinler bizim ilacımızdır. Sosyal medyada gördüğümüz ya da komşunun yaptığı fayda gördüğü diyetler sağlığınıza tehdit oluşturabilir. Diyet demek aç kalmak değildir. Diyet sağlıklı beslenme modelidir. Sağlığınızı iyileştirirken kilo vermek de en büyük bonusu olacaktır. Unutulmamalıdır ki diyet kişiye özeldir.

Diyetisyen Duygu Deryan