Karanlık bir havada uyanmak, havaların erken kararması, iş stresi , soğuk havalar bir de üzerine değişen hava şartlarına bağlı hastalıklar eklenince birçok insan karamsarlık, mutsuzluk ve huzursuzluk duygularına kapılıyor. Özellikle vücut savunması zayıf olan yaşlılar, hamileler ve çocuklar, bir anda soğuyan hava ile gribin pençesine düşüyor. Ancak gün içerisinde yeterli ve dengeli beslenerek bağışıklık sisteminizi güçlendirmeniz ; kendinizi daha mutlu ve dinç hissetmeniz mümkün.

Grip, soğuk algınlığı gibi viral enfeksiyonlar özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde daha fazla görülüyor. Bağışıklık sistemimizi güçlendirip direncimizi arttırarak bu hastalıklarla baş etmemiz mümkün. C vitamini bağışıklık sistemini güçlendiren en önemli vitaminlerin arasında yer alıyor. A ve D vitamini magnezyum ve çinko da vücut direncini artırıyor.

Savunma sisteminizi A ve C vitamini ile güçlendirin !

Gribi daha hızlı atlatabilmek için genel olarak vücudu güçlendiren C vitamini bakımından zengin gıdalar ve içecekler tüketilmesi gerektiğini hiç şüphesiz hemen herkes duymuştur. Peki ya savunma sistemini güçlendirici özelliği olan C vitamini içeren besinlerin yanında enerji veren E vitamini barındıran yiyecekleri de mutlaka tüketmemiz gerektiğini biliyor muydunuz?

E vitamini soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlara karşı vücut direncini arttırmakla birlikte A vitamininin okside olmasını da engellenmektedir. Özellikle C vitamini barındıran besinlerle birlikte fındık iyi bir takım savunması oluşturur ve bağışıklık sisteminizi daha da güçlendirmiş olursunuz.

C vitaminini biber yiyerek almaya ne dersiniz…

Hastalıklardan korunmak ya da en hafif şekilde yatağa düşmeden ayakta atlatabilmek için başlıca tüketilmesi gereken besin yeşil biberdir. Yeşil biber yüksek oranda C vitamini içerir. Hem koruyucu hem de tedavi edici etkisi ile yeşil biberi her sabah kahvaltınızda çiğ olarak ya da ara-ana öğünlerinizde salatalarınızda tüketin.

Birileri brokoli mi dedi ..

Brokoli; A, C, D, E, K vitaminleri, demir, kalsiyum, potasyum gibi mineralleri yüksek oranlarda içermektedir. Çiğ ve haşlanarak tüketilebilen brokoli, soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmada etkilidir. İçeriğinde bulunan “sulforaphne” bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardım edicidir. Son araştırmalar göstermektedir ki, haftada en az iki porsiyon brokoli tüketilmesi akyuvarların grip virüslerine karşı güçlendirmektedir.

Kivi ile gevşeyin…

Özellikle çocuklardaki grip ve nezle gibi solunum yolu enfeksiyonların da birebir yardımcı etki gösteren kivi önemli oranlarda içerdiği vitamin ve minerallerle hastalıklara karşı koruyucu önemli bir besindir.

Gündelik yaşamda solunan kirli hava, yanlış yiyecek-içecek seçimleriyle vücuda toksinler alınabiliyor. Vücuda “antioksidan desteği” sağlayarak bu toksinlerin atılması gerekir. Bu

arındırma işlemi için kivi, düşük kalori ve şeker oranı ile en ideal meyvedir. C vitamini içeriği yüksek olan kivi, gevşemeye yardımcı ve mutluluk veren bir besindir.

Vücut ısısını dengelemek için sıvı tüketimi çok önemli !

Grip enfeksiyonu esnasında görülen ateşin her bir derece yükselmesi vücuttan yüzde 10 oranında sıvı ve enerji kaybına neden olmaktadır. Enfeksiyon esnasında vücut ısısını dengede tutabilmek için bol sıvı alımı unutulmamalıdır. Yeterli sıvı alımı vücutta oluşan toksinlerin atılması, vücut fonksiyonlarının düzenli çalışması ve vücutta pek çok biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesinde son derece önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle her gün en az 1.5-2 litre (8-10 su bardağı) su içilmeli ve sıvı alımını desteklemek amacıyla süt, ayran, ya da bitki çayları tercih edilmelidir.

Seratonin seviyenizi çikolata ile yükseltin …

Evvet yanlış okumuyorsunuz