Ülkemizdeki sınav sisteminin insanların eğilimlerine göre olmadığını daha önce değinmiştik. Peki, okullarda eğitim mi öğretim mi yapılıyor?

Öncelikle eğitim ve öğretimin anlamını öğrenmek daha doğru olur sanırım

Eğitim; çocukların ve gençlerin gerekli bilgi, beceri ve anlayışları elde etmelerine, kişiliklerini geliştirmelerine okul içinde veya dışında, doğrudan veya dolaylı yardım etme, terbiye anlamındadır.

Öğretim ise; kişiye, belli bir ereğe ulaştıracak bilgileri öğretmek işidir.

Öğretim alanında geliştirilmiş öğrenciler ezberci, kısa süreli hafıza ve öğrendiğini pratiğe dönüştürememe yeteneğine sahip olurken. Eğitim alanında geliştirilmiş çocuklar pratik uygulamalarda başarılı, değerler eğitimine sahip (adalet,dürüstlük,sevgi) insanlar olarak yetişiyor.

Biz eğitimle öğretimi Türk Milli Eğitiminde birleştiremediğimiz için Pisa sınavında dünyanın en gerideki ülkelerinden biri oluyoruz. 

 Hayatımızda iki türlü başarının olduğunu düşünürsek (biri Akademik başarı, diğeriyse hayatta başarılı olmak) ikisinde de başarılı olmak en güzeli. Eğitim sistemimizde birine daha ağırlık verildiği için de çevremizde doktor olmuş, mimar olmuş, siyasetçi olmuş, hakim olmuş ama insan olamamış birçok kişi var.

Melih PEŞTERE

Çağdaş Atılım Koleji Yönetim Kurulu Başkanı

2017