"Emeklilik çoğu insan için felakettir. İnsan sakat bir kanepe, solmuş bir levha gibi göze batar."

Bu söz günümüzde çok yetersiz kalmıştır bence. Çünkü sadece sakat bir kanepe, solmuş bir levha değil, aldığı üç kuruşu nereye nasıl harcayacağını kara kara düşünmek, maaş gününü nasıl getireceğini hesaplamak vardır bir de.

Eski yıllarda insanlar heyecanla, sabırsızlıkla emekli olacağı günleri beklermiş. Çünkü o zaman alacağı emekli ikramiyesiyle ev, araba alabilir, çocuklarını okutup evlendirebilir, hatta çocuklarının tüm çeyizlerini de eksiksiz yapabilirmiş.

O zamanlar emeklilik hayali bile güzelmiş!.

Şimdi mi?

Şimdi emeklilik, korku dağları bekliyor misali haline geldi.

Nasıl gelmesin ki?

 Günümüzde emekli olunca önce maaşın düşer yarı yarıya, itibarın da ancak o kadardır. Eline geçmeden biten maaşını sayarsın tekrar tekrar. Fakat bir türlü ağır yaşam koşullarının iki ucunu bir araya getiremezsin. Bir yandan çekiştirince diğer yanın açıkta kalır.

Oysa ki, huzurlu, sağlıklı, güvenli ve rahat bir yaşam emeklilerin en doğal hakkıdır.

Çünkü senelerce sabahtan akşama didinmiş durmuş, çoğu zaman her türlü eğlenceden, tatilden, hatta yakınlarını ziyaret etmekten bile mahrum kalmıştır. Yaşamaya başlayacağı günleri, hep emeklilik hayallerine bağlamıştır.

Fakat gelinen noktada aldıkları maaş hayat standartlarının o kadar altında kalmıştır ki, iki eli böğründe çaresizce kala kalmıştır.

Sık sık diğer ülkelerin turizm amaçlı ülkemize gelen emeklilerini görürüz hepimiz. Görürüz de şaşırır bakar kalırız. Bizim emeklimiz bir şehirden bir şehre gitmek zorunda kaldığında, üç ay o açığı kapatamazken ve kara kara kuş kadar maaşında açılan deliği neyle yamayacağını bilemezken, onlar kuşlar gibi özgür dolanıp durmaktadır bir ülkeden bir ülkeye. Her türlü imkanlara sahip olarak!.

Çünkü yaşam standartları yüksektir. Aldıkları emekli maaşlarıyla geçim derdi nedir bilmedikleri gibi, kalan yaşamlarını hayatlarını en iyi şekilde yaşayarak kendilerini ödüllendirmektedirler.

Yüksek enflasyonun altında ezildikçe ezilen, her gün iğneden ipliğe gelen zamlarla çaresiz kalan emeklilerimiz için yaşam standartlarının yükseltilmesi, maaşlarının yaşam kalitelerini arttırması ve “emeklinin çilesi bitmez” sözünün tarih olması dileğimle..

Sağlıcakla kalasınız.