Akşamları bu kent trafiğinde nasıl sağ salim evime ulaştığım düşüncesi içerisindeyim. Sinir-stres var da,  iyi ki yüksek tansiyon, kalp hastalıkları vb. rahatsızlıklarım yok şükrünü yaşıyorum. Yaşadığımız bu trafik eziyetinin altında yatan sebepleri hepimiz sayabiliriz. Aklıma takılan soru ise şu; Denizli İl Emniyet Trafik Denetleme Şube Müdürlüğühangi kuralsızlıklara göz yumuyor ve neden böyle bir trafikte denetimsiz bırakılıyoruz?

Denizli Büyükşehir Belediyesi altyapı çalışmaları bahanelerden biri olabilir. Kazılıp toprak yol olarak bırakılan birçok ana arter, cadde, sokak, ara yol olunca trafik denetimi bu yerlerde yapılamıyor denebilir. İnanılmaz otopark sorunu var ve yine Denizli Büyükşehir Belediyesinin yapmayı vadettiği katlı otoparklar henüz ortada olmadığından uluorta her yerde arabaların park edilmesine müsaade ediliyor denilebilir. Belediyemize ait cadde üzeri parkyerlerinde süreye göre 2-4-8 Türk Lirası katlamalı ücret alınıp vatandaşa otopark hizmeti sunuluyor cümlesine cevaben halkımız park alanı olmayan yerlere park ederek ekonomik çözümler buluyor denilebilir.

Diğer bir boyuttan bakar isek de trafikteki ehliyet sahibi kişilerin eğitim yetersizliğini gözlemleriz.Denizli İl Emniyet Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’nde Trafik Eğitimi üzerine bir birim var mı? İşyeri seminerleri, okul seminerleri vb çalışmalar yapılıyor mu? Araç kullananlara yönelik hazırlanan Örneğin; “Trafikte saygılı olmak!” vb. çeşitli konularda bilinçlendirme broşürleri var mı?

Bir tek ben de kalsam kurallara uygun araç kullanacağım hayaliniz kaçıncı korna sesiyle zora düşüyor? Sinyal vermeden şerit veya yön değiştiren şoförler sayesinde kendinizi önseziniz güçlenmiş hissediyor musunuz?  Araç takip mesafenize sizi enayi yerine koyarak gelip yerleşen ya da sola dönüş şeridini daha boş görüp o şeritten ana trafiğe geçişle şerit ihlali yapanlar da gururla trafikteler. Motosiklet çılgınlığında ise ışıklarda ya en sol şeridin de soluna geçerek ya da araçların arasından milimetrik geçişler yaparak insanın yüreğini ağzına getiren sürücülerin ceza alması da söz konusu değil sanırım.Bozuk mu acaba dedirtecek kadar uzun kırmızı ışıkta beklerken, bu sürede bulmaca çözsek, örgü elişi yapsak ya da kitap okusak zamanımızı boşa geçirmemiş olur muyuz?

Bazen işi gücü bırakıp elimde kamera şehir içi trafiğinde gezip, bütün bu yazdıklarımı ve sizin aklınızdan geçirip yazıya eklediklerinizi videoya çekmek ve Denizli İl Emniyet Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’ne süslü bir hediye paketi ile sunmak istiyorum. Denizli trafiğinde bir günümüz böyle geçiyor, kuralsız sürücüler bize bunları yapıyor demek istiyorum.

Keşke tekrar çocuk olsaydım da anneme, öğretmenlerime dönüp; “Sakın bana trafikte yapılması gereken doğru davranışları öğretmeyin, yapılan kuralsızlıklar içinde doğrularınızla haksızlığa uğruyorum.” Diyebilseydim…