Bir şehir düşünün. Yayalar kaldırımda yürüyemiyor, arabalar yolda ilerleyemiyor. Denizli ilimizin şaka gibi olan gerçeği bu ne yazık ki. Ana caddeler ve ara sokaklarımız kaldırımlar da dahil park edilmiş araçlar yüzünden arabana bindiğin andan itibaren varış noktana kadar sinir krizi geçirtiyor. Yaya isen işin çok daha zor.

Tabi ki otoparklarımız var, üstelik inanılmaz gürültülü araç yıkayan, halı yıkayan, son ses müzik yayını yapıp mahalleliyi rahatsız eden küçük arsalara açılmış otoparklar. Büyükşehir belediyemizin bu ses kirliliğine bir şey yapamayacağını defalarca şikayetten sonra anladığımız otoparklarımız. Hani musluğu diş fırçalarken kapatın su tasarrufu yapın denir ya işte bana komik geliyor. Bu otoparklarda sabah 09:00 akşam 21:00 yıkanan araç ve halı miktarını yakından gözlemleyebiliyorum. Çünkü evimin yakınında üstelikte şehrin merkezinde yıkama yapan dört nokta var. O deterjanlı sular arıtmasız olarak ızgaralardan aşağı süzülürken kimse bana dişini fırçalarken su tasarrufu yap demesin.

Denizli Büyükşehir Belediye seçimlerinde vaat edilen bence en önemli konulardan biri yapılacak katlı otoparklar. Ne zaman yapılacak, planlandı ve bir kısmının yeri mal sahiplerinden satın alındı. Ancak en stratejik ve kalabalık noktalarda dahi hala bir otopark inşaatına başlanmadı. Belediye altyapı ve yol yapımından hemen sonra ilk iş ana caddelerde paralı cep otoparkı yapmak oldu. İşin acilse ya da şehri tanımıyorsan oraya arabanı bırakıp para ödersin, ancak sürekli aynı yerlerde işi olan için çözüm en yakın ara sokağa park edip para ödememek. Cep otoparkları Denizli ilindeki araç sayısı düşünülürse gölden doldurduğun bir kova su kadar işleve sahip. Trafik denetimi bu noktada nerede diyecekseniz bence şu aşamada mümkün değil. Araçların o yerlerden çekilmesi ile yeni aracın aynı yere park etmesi çok kısa bir zaman aralığında gerçekleşir. Çünkü arabanı işyerinin, evinin önünde ya da yakınlarında park edeceğin bir yer yok.

Dört şeritli Kıbrıs Şehitler Caddesi, İstiklal Caddesi ne zaman geçerseniz geçin iki şeritlidir. Geri kalan gidiş ve dönüşteki iki şeride araçlar park etmiştir. Ara sokaklarda iki şeritten biri park yüzünden kapalı konumda olduğundan çift yönlü yollarda araçlar birbirine yol vermek için bekler. Kafe ve restoranların yoğun olduğu Çamlık ve Kampüs bölgelerinde arabanı park edecek yer bulursan şanslısın. 15 Mayıs Mahallesi en eski yerleşimlerden biri ve merkezde bulunuyor. Çilenin en büyük adreslerinden biri de bu bölge.

Bir de çoğu ara yol ve cadde tek yön olarak belirlendi. Gittiğin yerden evine geri dönemediğin için kulağını diğer elinle göstermek gibi bir rota çizersen evine dönebilirsin.Trafik ışıkları ayrı dert. Kırmızı o kadar uzun sürüyor ki araç kullananlara kırmızı ışık ihlali yaptırıyor. Üç dört araç geçebilecek kadar kısa ve sonra en az 70-80 sn bekle şeklindeki düzenleme zaten dar olan ve park etmiş araçlar yüzünden de iyice daralmış olan yollarda çileyi katlıyor. İş çıkış saati trafiğinde Atatürk Caddesi Sanayi bölgesinden dönenler için şehrin giriş caddesi olarak o kadar yetersiz ki o saatlerde mümkünse o güzergahı kullanmamak gerekiyor.

Şehrin yıllar yıllar önce düzenlemesini yapan Belediye başkanları öngörülü olup daha geniş cadde ve sokaklar planlamış olsaydı şimdi durumumuz böyle olmazdı. Şimdi özellikle şehir merkezinin olduğu bölgede sorunu çözmek imkansız bir hal aldı. Merkezdeki bölgeye çocuk parkı yapmak için bile köşede kalmış biçimsiz küçük alanlara park yapıp iki salıncak bir kaydırak bir bank yerleştirip sonra da bir sürü park yaptık demek de sorunun çaresizliğini başka bir açıdan bize gösteriyor. Merkezde cadde üzerine tek sıra dikilen süs ağaçlarından oluşan yeşile sahip bir şehir merkezinde yaşıyoruz.

Hal böyleyken acil olarak bu şehrin trafik ve otopark sorununu çözecek belediye hizmetinin gerçekleşmesi gerekmektedir. Seçim öncesi süreç ve sonrası belirsizlikler, şimdi de yaz tatili geldi Ramazan, bayram sonra da okullar açıldı derken bulunacak bahaneler çok olabilir ama bu bahaneler şehir insanının çilesini sonlandırmıyor.

Ramazan, Şaban, Rahmetli ve bir de onlardan önceki  derken şehir bu hale geldi. Her hizmet sunacak belediye başka dönem hizmet verene suç atmayı bırakmalı, bu şehrin düzensizliğinden hep birlikte sorumlusunuz.

Sorunu çözün ya da bizde her yer otopark!